Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Ισχυρή εξουσία και όχι κοινοβουλευτική διακυβέρνηση θέλει ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν




Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν Ασκάρ Ακάγιεφ θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή εξουσία και όχι από κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.


Ο πρώην πρόεδρος του Κιργιστάν, Ασκάρ Ακάγιεφ, κατέκρινε σήμερα την προβλεπόμενη εγκαθίδρυση κοινοβουλευτικού καθεστώτος στο Κιργιστάν και τάχθηκε υπέρ της αναγκαιότητας μιας «ισχυρής εξουσίας» που θα κυβερνήσει τη χώρα.

«Πιστεύω ότι ένα κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης δεν αρμόζει στο Κιργιστάν», τόνισε ο κ. Ακάγιεφ σε συνέντευξη Τύπου στην Αγία Πετρούπολη.

«Το Κιργιστάν έχει ανάγκη από μια εξουσία ισχυρή. Αυτό δεν σημαίνει δικτατορία αλλά έναν ισχυρό πρόεδρο, κοινοβούλιο επίσης ισχυρό, μια αντιπολίτευση το ίδιο ισχυρή καθώς και μια δικαστική εξουσία ισχυρή», επισήμανε.

Ο κ. Ακάγιεφ επέμεινε και στην εγκαθίδρυση κράτους δικαίου τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να επιστρέψει η χώρα σε ένα σύστημα δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, με την επαναφορά και της Γερουσίας.

Καταλήγοντας ο πρώην πρόεδρος ανέφερε ότι η διαμάχη στο Κιργιστάν πρέπει να επιλυθεί σε περιφερειακή κλίμακα, ίσως με τη βοήθεια της στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται η Ρωσία, του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων οργανισμών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ακάγιεφ εγκατέλειψε το Κιργιστάν τον Μάρτιο του 2005 αφού ανατράπηκε από την εξέγερση του λαού που με την «επανάσταση με τις τουλίπες» έφερε στην εξουσία τον Κουρμανμπέκ Μακίγιεφ που τώρα και αυτός ως έκπτωτος πρόεδρος--από τον Απρίλιο φέτος-έχει καταφύγει στη Λευκορωσία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.