Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Αιματηρή συμπλοκή στα σύνορα Τουρκίας - Ιράκ



AFP, A.P., Reuters

ΑΓΚΥΡΑ. Τουλάχιστον τρεις Κούρδοι αυτονομιστές αντάρτες και ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκαν σε συμπλοκή που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και συγκεκριμένα στην επαρχία Ουλουντέρε.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ένοπλοι του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) επιτέθηκαν σε συνοριοφύλακες των τουρκικών δυνάμεων από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις. Λίγες ώρες αργότερα, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στην ιρακινή επικράτεια κυνηγώντας αντάρτες, ενώ βομβάρδισε και θέσεις του ΡΚΚ στα ιρακινά βουνά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

Το ΡΚΚ έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του τον τελευταίο καιρό, καθώς η βελτίωση των καιρικών συνθηκών επέτρεψε στους άνδρες του να επιστρέψουν στο τουρκικό έδαφος από τα βουνά της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας του Ιράκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους περασμένους δύο μήνες έχουν χάσει τη ζωή τους 37 Τούρκοι στρατιώτες, ενώ οι αρχές απέτρεψαν την ύστατη ώρα βομβιστικές επιθέσεις ακόμη και σε περιοχές μακριά από τα σύνορα, που έως σήμερα θεωρούνταν ασφαλείς, όπως το τουριστικό θέρετρο της Σμύρνης.

Το γεγονός αυτό απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να τελειώσει πλέον ο ακήρυχτος εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε 45.000 και πλέον ανθρώπους από το 1984 που ξεκίνησε.

Οι υποσχέσεις Ερντογάν


Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε στους Κούρδους αναγνώριση των πολιτιστικών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ευρείας χρήσης της γλώσσας τους. Επίσης δεσμεύθηκε για οικονομικές επενδύσεις στις φτωχές κουρδικές επαρχίες, αλλά και για την παροχή αμνηστίας σε όσους αντάρτες αποκηρύξουν τη βία και δώσουν πληροφορίες στις αρχές για την ηγεσία του κινήματος.

Εντούτοις, η μεν τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για αδικαιολόγητες υπαναχωρήσεις απέναντι στους αντάρτες, το δε ΡΚΚ δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένο να καταθέσει τα όπλα του.

Μάλιστα, ο φυλακισμένος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, διεμήνυσε μέσω του δικηγόρου του στα τέλη Μαΐου ότι ο διάλογος απέτυχε και το ΡΚΚ πρέπει να κλιμακώσει τις επιθέσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.