Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Απoτυχημένη δοκιμή πυραύλου στη Νότια Κορέα



AFP

ΣΕΟΥΛ. Στον αέρα, τρία λεπτά μετά την εκτόξευσή του, εξερράγη χθες, πριν ακόμη βγει από την ατμόσφαιρα της Γης, ο νοτιοκορεατικός πύραυλος που μετέφερε δορυφόρο στο Διάστημα, καταφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στις διαστημικές φιλοδοξίες της Σεούλ.

Ο υπουργός Έρευνας και Επιστημών Αν Μπιονγκ Μαν δήλωσε χθες ότι ο πύραυλος Naro-I εξερράγη 137 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του και την ίδια στιγμή που το κέντρο ελέγχου έχασε την επικοινωνία μαζί του. «Ο πύραυλος Naro χάθηκε, ενώ η κάμερα στη μύτη του πυραύλου κατέγραψε στιγμιαία λάμψη», είπε ο υπουργός.

Η Νότια Κορέα φιλοδοξούσε να γίνει μέλος του κλειστού κλαμπ εννέα εθνών που έχουν θέσει δορυφόρο σε τροχιά γύρω από τη Γη, χάρη σε πύραυλο κατασκευασμένο στη χώρα. Στην πρώτη της προσπάθεια, τον περασμένο Αύγουστο, η μύτη του πυραύλου Naro-I δεν άνοιξε, προκαλώντας την καταστροφή του δορυφόρου. Τη χθεσινή εκτόξευση παρακολούθησαν πλήθη στην πρωτεύουσα, κραδαίνοντας σημαίες της Νότιας Κορέας. Ο επιστημονικός δορυφόρος επρόκειτο να απελευθερωθεί από τη μύτη του πυραύλου σε υψόμετρο 302 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη μας, προτού ανοίξει τα ηλιακά του κάτοπτρα, εννέα λεπτά μετά την εκτόξευση.


Η χθεσινή εκτόξευση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μία ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη, προτού αναβληθεί για χθες λόγω δυσλειτουργίας συστήματος πυρανίχνευσης. Ο επικεφαλής του νοτιοκορεατικού διαστημικού προγράμματος Λι Τζου Τζιν ανέφερε όμως, χθες, ότι η έκρηξη του πυραύλου δεν οφείλεται στη δυσλειτουργία του συστήματος αυτού. Η Νότια Κορέα έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατ. δολάρια στο διαστημικό της πρόγραμμα, ενώ το πρώτο στάδιο του πυραύλου κατασκευάστηκε στη Ρωσία και το δεύτερο στη Νότια Κορέα, όπως και ο δορυφόρος. Παρά τη φήμη της ως οικονομικής υπερδύναμης, η Νότια Κορέα εισήλθε καθυστερημένα στην ασιατική διαστημική κούρσα, ενώ έχει ήδη στείλει στο Διάστημα δέκα δορυφόρους πάνω σε πυραύλους ξένων χωρών. Τον Νοέμβριο του 2007 η Σεούλ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει μη επανδρωμένο εξερευνητικό όχημα στη Σελήνη το 2025.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.