Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Η συνεργασία Σερβίας - Κροατίας για τους αγνοούμενους του πολέμου



Οι πρόεδροι των Επιτροπών της Σερβίας και της Κροατίας για θέματα αγνοουμένων, Βέλικο Οντάλοβιτς και Ίβαν Γκρούγιτς αντίστοιχα, εκτίμησαν ότι οι δύο χώρες έχουν συνεχή συνεργασία στην αναζήτηση ατόμων, που αγνοείται η τύχη τους, αντιδρώντας στην κριτική που διατυπώθηκε από τις ολλανδικές αρχές ότι το Ζάγκρεμπ δεν συνεργάζεται αρκετά στις έρευνες για τους αγνοούμενους Σέρβους.

Ο πρόεδρος της σερβικής επιτροπής για τους αγνοούμενους, Βέλικο Οντάλοβιτς, ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του της Κροατίας παρέστησαν στη διαδικασία εκταφής σε μαζικό τάφο στη Μπάνια Λούκα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Κροατίας στην ανταλλαγή πληροφοριών για τους αγνοούμενους.


«Αντιθέτως, σχεδιάζουμε σύντομα να συγκαλέσουμε συνάντηση των δύο Επιτροπών, στο Βελιγράδι και είμαστε μαζί εδώ, στη Μπάνια Λούκα, στο πλαίσιο των κοινών δράσεων», τόνισε ο κ. Οντάλοβιτς.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της κροατικής κυβέρνησης για τους αγνοούμενους και αιχμάλωτους δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την κριτική της Ολλανδίας σε βάρος του Ζάγκρεμπ.

Στον σερβικό κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τα ονόματα 1.000 Σέρβων, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων στην Κροατία. Από τους 1.000 αγνοούμενους έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί οι σοροί 700 και η εκταφή άλλων 300 θα γίνει βάσει των τεχνικών και οικονομικών δυνατοτήτων, πρόσθεσε.

Η κροατική εφημερίδα «Γιούταρνι Λιστ» δημοσίευσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση κίνησε στα όργανα της ΕΕ το ζήτημα μη συνεργασίας της Κροατίας στην αναζήτηση αγνοούμενων Σέρβων.

Η Ολλανδία στηρίζει τη θέση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτζ, ότι το Ζάγκρεμπ δεν συνεργάζεται πλήρως με το δικαστήριο, επειδή δεν παραδίδει τα «ημερολόγια πυροβολικού» από την επιχείρηση «Καταιγίδα» (Ολούγια).

Η εισαγγελία του ICTY έχει ζητήσει τα έγγραφα για χρήση σε επερχόμενες δίκες στις οποίες εμπλέκονται Κροάτες απόστρατοι στρατηγοί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.