Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Δύσκολες στιγμές για τη Μέρκελ



Του Nicholas Kulish
The New York Times


Μόνιμες εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για άμεση προκήρυξη εκλογών αντιμετωπίζει πλέον η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Ταυτόχρονα, εντονότατες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού γεννούν στα γερμανικά ΜΜΕ υπόνοιες για επικείμενη κατάρρευση της κυβέρνησης.
Η κυρία Μέρκελ, μετά την παραίτηση δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του κόμματός της και την πρόσφατη εκλογική ήττα στη Ρηνανία - Βεστφαλία, βρίσκεται στο επίκεντρο της χειρότερης πολιτικής κρίσης από την ημέρα που ορκίστηκε καγκελάριος το 2005.

Η απόφασή της να βοηθήσει στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας και να δεσμεύσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο γερμανικών πόρων για τη στήριξη του ευρώ θα της κοστίσουν ακριβά, καθώς οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν είναι ευτυχείς που αναγκάστηκαν να παίξουν τον ρόλο του από μηχανής θεού για τους σπάταλους εταίρους τους.


Πριν από λίγες μέρες, η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε μέτρα λιτότητας που θα βοηθήσουν στην εξοικονόμηση 80 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014 και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ταυτόχρονα, όμως, το «σφίξιμο της ζώνης» οδήγησε χιλιάδες αγανακτισμένους Γερμανούς στους δρόμους.

Το περιοδικό Der Spiegel χαρακτήρισε την, υπό την ηγεσία της κυρίας Μέρκελ, συμμαχία των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών και των υπερμάχων της οικονομίας της αγοράς Ελευθέρων Δημοκρατών «μια κυβέρνηση υπό κατάρρευση», προσθέτοντας ότι «κανείς δεν θα στοιχημάτιζε στη μακροημέρευσή της ούτε καν οι πιο πιστοί οπαδοί της Μέρκελ».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε από δημοσιογράφο κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός πνέει τα λοίσθια. Η κυρία Μέρκελ χαμογέλασε μελαγχολικά και κουνώντας το κεφάλι, απάντησε απλώς ότι «η κυβέρνηση έχει επίγνωση των καθηκόντων της».
Η ψηφοφορία για την εκλογή Γερμανού προέδρου, μετά την παραίτηση του Χερστ Κέλερ, εξελίσσεται σε πραγματική δοκιμασία για τη Μέρκελ. Μπορεί ο πρόεδρος να μη διαδραματίζει πολιτικό ρόλο, αλλά η ψηφοφορία για την εκλογή του αποτελεί δοκιμή της κομματικής συνοχής στο στρατόπεδο της Μέρκελ.

Αν η καγκελάριος δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή του Κρίστιαν Βουλφ, του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, η προεδρική εκλογή θα ισοδυναμεί με ψήφο άρσης της εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ότι το κόμμα του είναι πανέτοιμο να αναλάβει την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως προσέθεσε, δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα καταρρεύσει από λεπτό σε λεπτό, καθώς οι κομματικοί αξιωματούχοι θα συμμορφωθούν όταν εξαναγκαστούν να λάβουν μία απόφαση.

Όμως, εκτός από τον κύριο Κέλερ, ο πρωθυπουργός της Έσσης Ρόναλντ Κοχ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του και τα γερμανικά ΜΜΕ πιθανολογούν ότι θα παραιτηθεί και ο υπουργός Άμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, μετά τη δριμύτατη κριτική που δέχθηκε όταν πρότεινε την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας.

Οι κομματικοί παράγοντες του κυβερνητικού συνασπισμού συνιστούν «ηρεμία και τήρηση των τύπων», καθώς οι αντιπαραθέσεις τον τελευταίο καιρό έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο και οι ηγέτες των κομμάτων εκτοξεύουν μεταξύ τους ύβρεις. Ο Χέρμαν Γκρόχε, γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών, παραδέχθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσει ως έχει.
Ωστόσο, ο Αμερικανός αναλυτής Τζάκσον Τζέινς του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σύγχρονων Γερμανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο «Τζον Χόπκινς», πιστεύει ότι ο κ. Βουλφ, ο προεδρικός υποψήφιος της Μέρκελ, θα κερδίσει την προεδρική εκλογή και η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και οι Γερμανοί δεν αρέσκονται στα πολιτικά διαζύγια», κατέληξε ο Αμερικανός ειδικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.