Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Νέο επεισόδιο ανοιχτά της Γάζας



Πυρά από το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ κατά Παλαιστίνιων δυτών με τέσσερις νεκρούς

AFP, Reuters

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Μέση Ανατολή, όπου δυνάμεις του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού άνοιξαν χθες πυρ εναντίον ομάδας Παλαιστίνιων δυτών ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εξ αυτών. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι στόχος της επιδρομής ήταν πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν Παλαιστίνιοι καταδρομείς. Σύμφωνα δε με τη σχετική ανακοίνωση, η «έγκαιρη επέμβαση» του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού απέτρεψε την πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικής επίθεσης. Από την πλευρά της, πάντως, η φίλα προσκείμενη στη Φατάχ παλαιστινιακή οργάνωση Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ Ακσά υποστηρίζει ότι στο πλοιάριο που έπληξαν οι Ισραηλινοί επέβαιναν μέλη της. Σύμφωνα δε με την ίδια οργάνωση, τα μέλη της συμμετείχαν σε «καθιερωμένη» άσκηση που διεξάγεται «σε ετήσια βάση» ανοιχτά της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ενδέχεται να διολισθήσει επικίνδυνα αν το ιρανικό πολεμικό ναυτικό αναλάβει την προστασία πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Χθες, ανώτατος σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Aλί Χαμενεΐ, υποστήριξε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να συνοδεύσουν στολίσκους που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.


Παράλληλα, η ιρανική υπηρεσία της Ερυθράς Hμισελήνου ανακοίνωσε χθες ότι δύο εμπορικά πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τον λαό της Γάζας θα αναχωρήσουν για την περιοχή εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ιρανικής υπηρεσίας της Ερυθράς Hμισελήνου, Αμπντολραούφ Αμπιντζαντέ, τα δύο πλοία θα πλεύσουν προς τη Λωρίδα της Γάζας σε συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση. «Στο ένα πλοίο θα επιβαίνουν εβδομήντα γιατροί και νοσοκόμοι, ενώ το δεύτερο θα μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο κ. Αμπιντζαντέ. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ένα ακόμα πλοίο θα αναχωρήσει για την ανατολική Μεσόγειο στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, και ενώ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε χθες την αποστολή αντιπροσωπείας στη Γάζα με στόχο τη συμφιλίωση με τη Χαμάς, η Τουρκία έθεσε την αποδοχή από πλευράς του Ισραήλ της σύστασης διεθνούς επιτροπής για τη διαλεύκανση της επιδρομής στον Στολίσκο της Ελευθερίας ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών. «Αν η ισραηλινή κυβέρνηση συνεχίσει να απορρίπτει αυτή την προοπτική, η εξομάλυνση των σχέσεών μας δεν τίθεται καν προς συζήτηση», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.