Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

H πολιτική κρίση επιστρέφει στο Βέλγιο


Ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ιδιαιτέρως κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στο Βέλγιο, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι το Βέλγιο από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία των «27». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, περί το 26%, αναμένεται να λάβει το κόμμα των Φλαμανδών εθνικιστών, NVA, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού στην οποία θα μετέχουν και γαλλόφωνα κόμματα. Σημειωτέον ότι στο γλωσσικά διχασμένο Βέλγιο –οι oλλανδόφωνοι ζουν κυρίως στο βόρειο και οικονομικά πιο ανεπτυγμένο τμήμα της χώρας, τη Φλάνδρα, και οι γαλλόφωνοι στο νότιο, τη Βαλονία– δεν υπάρχουν κόμματα σε εθνικό επίπεδο αλλά σε τοπικό.


Συγκεκριμένα, στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής οι oλλανδόφωνοι θα πρέπει να ψηφίσουν κάποιο από τα 10 ολλανδόφωνα κόμματα που συμμετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση και, αντιστοίχως, οι γαλλόφωνοι κάποιο από τα 11 γαλλόφωνα κόμματα. Με βάση τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, οι κυβερνήσεις στο Βέλγιο είναι σχεδόν πάντα κυβερνήσεις συνασπισμού.

Μετά τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής ωστόσο, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού κάθε άλλο παρά δεδομένος είναι. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, το φλαμανδικό NVA θα έχει λάβει πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας ποσοστό, όμως τα γαλλόφωνα κόμματα θα δυσκολευτούν να συνεργαστούν με τον αρχηγό του, τον Μπαρτ ντε Βεβέρ, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία η Φλάνδρα να αποσχιστεί από το Βέλγιο και να ανεξαρτητοποιηθεί. Εξ αφορμής αυτών των δηλώσεων, η ηγέτις του γαλλόφωνου κεντρώου κόμματος Ζοέλ Μιλκέ δήλωσε ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα πρέπει να αντισταθούν στο ΝVA που οραματίζεται «τον διαμελισμό του Βελγίου και την προσάρτηση των Βρυξελλών στη Φλάνδρα».

Υπενθυμίζεται ότι η περιοχή των Βρυξελλών είναι η μόνη επισήμως δίγλωσση στο Βέλγιο, στην πραγματικότητα ωστόσο οι γαλλόφωνοι αποτελούν την πλειοψηφία. Ο Ντε Βεβέρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το σημερινό σύστημα του Βελγίου έχει αποτύχει, κατόρθωσε να προτάξει το ζήτημα της «περισσότερης ομοσπονδιοποίησης» του Βελγίου στην προεκλογική εκστρατεία. Την ιδέα της ενίσχυσης της ομοσπονδιοποίησης στηρίζουν όλα τα ολλανδόφωνα κόμματα του Βελγίου αλλά κανένα από τα γαλλόφωνα. Αν η άποψη αυτή επικρατήσει, η κυβέρνηση του Βελγίου θα έχει την ευθύνη μόνο για τα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.

Η διαμάχη μεταξύ των οικονομικά εύρωστων Φλαμανδών και των λιγότερο εύπορων Βαλόνων διαρκεί από συστάσεως του Βελγίου. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η διένεξη πυροδοτεί συνεχόμενες πολιτικές κρίσεις στο Βέλγιο.

Μετά τις προηγούμενες εκλογές του 2007, ο νικητής Χριστιανοδημοκράτης Ιβ Λετέρμ, χρειάστηκε εννέα μήνες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού, με αποτέλεσμα πολλοί να εκφράσουν την αμφιβολία τους για τις δυνατότητες επιβίωσης του Βελγίου ως ενιαίου κράτους. Εκτοτε δεν υπάρχουν ενδείξεις διευθέτησης της διαμάχης, η οποία, εκκινώντας από το γλωσσικό ζήτημα, αφορά προφανώς και την οικονομία. Τουναντίον, η διαμάχη για τα δικαιώματα των γαλλόφωνων ψηφοφόρων στα προάστια των Βρυξελλών, τον περασμένο Απρίλιο, στάθηκε η αφορμή για να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Βελγίου και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.