Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Αμύθητο ορυκτό πλούτο εντόπισαν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν




Τα κοιτάσματα περιλαμβάνουν τεράστιες φλέβες σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και λιθίου, απαραίτητο στην κατασκευή μπαταριών

The New York Times


Ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα ορυκτών με αξία που υπερβαίνει το 1 τρισ. δολ. (3 τρισ. δολ. σύμφωνα με Αφγανούς ειδικούς), ικανά να μεταβάλουν ριζικά την οικονομία της φτωχής χώρας, εντόπισαν οι ΗΠΑ. Τα μέχρι σήμερα άγνωστα κοιτάσματα, που περιλαμβάνουν τεράστιες φλέβες σιδήρου, χαλκού, κοβαλτίου, χρυσού και κρίσιμων βιομηχανικών μετάλλων όπως του λιθίου, είναι εντυπωσιακά μεγάλα και περιλαμβάνουν τέτοια ποικιλία ορυκτών που μπορούν να καταστήσουν το Αφγανιστάν ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης στον κόσμο.

Αυτά αποκαλύπτει εσωτερικό μνημόνιο του Πενταγώνου, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «Αφγανιστάν μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία του λιθίου», απαραίτητο υλικό για την κατασκευή μπαταριών. Τον αμύθητο ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν ανακάλυψε μικρή ομάδα αξιωματούχων του Πενταγώνου και Αμερικανών γεωλόγων, ενώ η κυβέρνηση του προέδρου Καρζάι ενημερώθηκε μόλις πρόσφατα για την ανακάλυψη. Παρότι η ανάπτυξη μεταλλευτικής και εξορυκτικής βιομηχανίας στο Αφγανιστάν θα απαιτούσε δεκαετίες, οι δυνατότητες είναι τέτοιες που αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκτιμούν ότι τα κοιτάσματα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών πολύ πριν αυτά αποδειχθούν κερδοφόρα. «Οι δυνατότητες είναι εντυπωσιακές, παρά την ύπαρξη πολλών ερωτημάτων», είπε ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους.


Η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης για τον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν δεν είναι τυχαία, καθώς ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει διακαώς να εμφανίσει αισιόδοξες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πρόσφατες δυσκολίες που συναντά το ΝΑΤΟ στις μεγάλες επιχειρήσεις του.

Επικριτές της αμερικανικής πολιτικής στην Κεντρική Ασία επισημαίνουν ότι ο ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν μπορεί να πείσει τους Ταλιμπάν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με ανανεωμένο σθένος. Την ίδια στιγμή, η ενδημική διαφθορά που χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Καρζάι δεν αφήνει ελπίδες για χρηστή διαχείριση των εσόδων από τον ορυκτό πλούτο, ενώ το νομικό κενό γύρω από τη δραστηριοποίηση ξένων ομίλων απειλεί την αξιόπιστη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για την προοπτική μεγάλης κινεζικής επένδυσης στον ορυκτό πλούτο του Αφγανιστάν, που θα ακολουθήσει την ήδη υπογεγραμμένη συμφωνία εκμετάλλευσης του ορυχείου χαλκού Αϊνάκ στην επαρχία Λογκάρ από κινεζική εταιρεία.

Τα εντυπωσιακά κοιτάσματα ανακάλυψε ομάδα Αμερικανών γεωλόγων, που βρήκαν στην κατεστραμμένη βιβλιοθήκη της Γεωλογικής Υπηρεσίας στην Καμπούλ σειρά χαρτών από την εποχή της σοβιετικής κατοχής της χώρας τη δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα στέναζε κάτω από τον ζυγό των Ταλιμπάν, Αφγανοί γεωλόγοι διέσωσαν τους χάρτες, τους οποίους επέστρεψαν στη Γεωλογική Υπηρεσία μετά την ανατροπή του ισλαμικού καθεστώτος το 2001.

Εκμεταλλευόμενοι τα στοιχεία των σοβιετικών χαρτών, Αμερικανοί γεωλόγοι προχώρησαν σε αεροφωτογραφίσεις των περιοχών, με τη βοήθεια προηγμένων συστημάτων μαγνητικών μετρήσεων. Τα δεδομένα που προέκυψαν ήταν τόσο ενθαρρυντικά που οι γεωλόγοι ζήτησαν την πραγματοποίηση λεπτομερέστερων μελετών.

Τα μεγαλύτερα κοιτάσματα που εντοπίσθηκαν από επίγειες έρευνες είναι φλέβες χαλκού και σιδήρου, αλλά και νιοβίου (μαλακό μέταλλο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή υπεραγώγιμου ατσαλιού), χρυσού και λιθίου. Τα αποθέματα λιθίου του Αφγανιστάν είναι, σύμφωνα με την ομάδα των γεωλόγων, ανάλογα με εκείνα της Βολιβίας, που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα του μετάλλου.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.