Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Το Ιράν εισβάλλει στρατιωτικά σε συνοριακά εδάφη του Ιράκ



The New York Times

Το ορεινό χωριό Αλί Ρας, στη μεθόριο του Ιράκ με το Ιράν, έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους του, οι οποίοι πήραν μαζί τους όσα μπορούσαν από τα υπάρχοντα και τα ζώα τους και κατέφυγαν σε καταυλισμό προσφύγων, προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς του ιρανικού πυροβολικού. Το ίδιο συνέβη και με άλλους Κούρδους του Ιράκ που ζούσαν σε συνοριακά χωριά, καθώς το Ιράν παραβιάζει συστηματικά τους τελευταίους μήνες τα σύνορα και εισβάλλει στις περιοχές του με τεθωρακισμένα και στρατιώτες.

Η απάντηση της Βαγδάτης κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους και περιορίστηκε σε «έκκληση προς τα γειτονικά κράτη να σεβαστούν τα σύνορα της ιρακινής επικράτειας».


Το Ιράν απάντησε ότι οι επιθέσεις του είναι επιβεβλημένες, ώστε να εξουδετερωθούν οι Κούρδοι που οργανώνουν επιθέσεις στην ιρανική επικράτεια και στη συνέχεια επιστρέφουν στο Ιράκ. Στις συμπλοκές αυτές έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής μόνο ο θάνατος ενός 14χρονου κοριτσιού. Εντούτοις, οι εισβολές αποτελούν κρίσιμη δοκιμασία για το Ιράκ, το οποίο δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά τις εκλογές και τρεις μήνες πριν αποχωρήσουν και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες πρώτης γραμμής από τη χώρα.

Βέβαια, οι αμερικανικές δυνάμεις συνεχίζουν να περιπολούν στα σύνορα του Ιράκ, αλλά στα ορεινά χωριά που δέχονται τις ιρανικές επιθέσεις δεν υπάρχουν ούτε Αμερικανοί, ούτε Ιρακινοί, ούτε Κούρδοι στρατιώτες και οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί αβοήθητοι. «Μας έχουν παρατήσει όλοι», λέει η 27χρονη Μπαχάρ Ιμπραχίμ, η οποία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το χωριό Αλί Ρας, ενώ βρίσκεται στον όγδοο μήνα της εγκυμοσύνης της.

Στόχος των πυρών είναι να εξουδετερωθούν οι αντάρτες του Κόμματος για την Ελεύθερη Ζωή του Κουρδιστάν (PJAK), το οποίο είναι αδελφό κόμμα του PKK.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.