Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Σκεπτικισμός για την αλλαγή του κλίματος




Της Elisabeth Rosenthal
The New York Times


Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες ακτιβιστές εισέβαλαν σε αίθουσα συνεδριάσεων του Λονδίνου προκειμένου να θέσουν το αγωνιώδες ερώτημα: Εφ’ όσον η επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή παραμένει αμετάβλητη, γιατί ολοένα και περισσότεροι πολίτες δυσπιστούν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη; Το 2008, η κλιματική αλλαγή απασχολούσε τη βρετανική κοινή γνώμη σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η προώθηση νόμου για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου. Σταδιακά, ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο εξελίχθηκε σε προπύργιο των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι φέρονται, μάλιστα, να έχουν ήδη πείσει ένα σεβαστό ποσοστό των Βρετανών ότι η απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει διογκωθεί.


Έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο για λογαριασμό του BBC έδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών οι οποίοι αποδέχονται ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί γεγονός και οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα» έχει μειωθεί σε 26% από 41% τον Νοέμβριο του 2009.

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, αποφεύγει να αναφερθεί στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μολονότι το πάθος του αναφορικά με τα θέματα του περιβάλλοντος είναι ευρύτερα γνωστό. Έχοντας, ενδεχομένως, αντιληφθεί ότι έχει απολέσει την πολιτική του αξία, ο κ. Κάμερον επέλεξε να μη μιλήσει για το εν λόγω ζήτημα κατά τη διάρκεια των τριών τηλεοπτικών ντιμπέιτ που προηγήθηκαν των εκλογών.

Η αλλαγή της στάσης της κοινής γνώμης, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και στις ΗΠΑ, προβληματίζει τους περιβαλλοντολόγους. «Τα στοιχεία είναι συντριπτικά όσον αφορά τον ρόλο του ανθρώπου στην υπερθέρμανση της Γης, αλλά οι σκεπτικιστές κερδίζουν διαρκώς έδαφος και αυτό είναι πλέον ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Greenpeace, Μπεν Στιούαρτ.

Οι λόγοι που συνέβη αυτό; Aφ’ ενός η πολύκροτη υπόθεση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το πανεπιστήμιο East Anglia και αφ’ ετέρου η αίσθηση Αμερικανών και Βορειοευρωπαίων ότι ο χειμώνας ήταν ασυνήθιστα κρύος. Όσον αφορά το πρώτο, δύο ανεξάρτητες επιτροπές που διερεύνησαν την υπόθεση East Anglia δεν βρήκαν στοιχεία παραποίησης δεδομένων από τους ερευνητές, ενώ σχετικά με τον κρύο χειμώνα… τα στοιχεία από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ κάνουν λόγο για τον πέμπτο πιο ζεστό στην Ιστορία.

2 σχόλια:

  1. Το Climategate ήταν η αφορμή. Το κλίμα αλλάζει εδώ και 3 δις χρόνια, κύριος καθοριστης του κλίματος είναι ο ήλιος, η Γη, η Σελήνη. Παγετούς και καύσωνες σε κοσμκό χρόνο είχαμε πολλούς. Yπάρχει σαφης ένδειξη ότι κάτι αλλάξαμε τα τελευταί 100-200 χρόνια, αλλά ΔΕΝ είναι σαφές ότι αυτό που αλλάξαμμε εμείς είναι πιο σημαντικό από αλλους μη ανθρωπογενείς παράγοντες, απεναντίας. Ούτε είναι σαφές ότι ο πλανήτης ζεσταίνεται. Αν ζεστάθηκε, έδώ και 5-6 χρόνια μάλλον κρυώνει. Το 75 οι ίδιοι καραγκιοζηδες που επαγγέλλονται καταστροφή από ζέσταμ, προέβλεπαν παγετώνες.

    Ο ίδιος ο γκουρού της κλιματικής αλλαγής, συγγραφέας της "Γαίας" ενώ πιστέυει ότι έχουμε πειράξει το κλίμα, χλευάζει με την ιδέα ότι με πρασινες ενέργειες και απάτες θα αλλάξουμε κατι σε πλανητικό επίπεδο. Μάρκετιγκ είναι για να πληρώνουμε περισσότερους φόρους για τα πάντα, και περισσότερα λεφτά για τα πράσινα προϊόντα. Μια καλή ύφεση θα τα κάνει όλα αυτά να ξεχαστούν, δυστυχώς μπορεί και να μην ...επιζήσουμε. Ο Γαιας λέει ότι 7 στου 8 από εμάς περισσεύουμε, εμπρός λοιπόν να απολαύσουμε την ζωή μας, όσο μπορούμε.

    (Το τελευταίο ήταν και η προσέγγιση του Βοκκάκιο στο Δεκάμερον, σε καιρό Μαύρου Θανάτου, χαχαχα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοησίες.

    Το κλίμα της Γης αλλάζει και αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι ξέρουνν τι τους γίνεται είτε το παραδέχονται είτε όχι.

    Και τα επιστημονικά μοντέλα που γίνονται για το κλίμα συνηγορούν υπέρ της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Στις προσομοιώσεις όταν δεν εισάγεται όρος ανθρώπινης επίδρασης στην δυναμική του κλίματος τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τα παρατηρούμενα. Αντίθετα όταν εισάγεται τέτοιος όρος τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων προσεγγίζουν καλύτερα τις παρατηρούμενες αλλαγές.

    Ο κυριότερος λόγος που λιγότερος κόσμος πιστεύει τελευταία στην κλιματική αλλαγή είναι πως πετρελαϊκές εταιρείες και άλλοι καλοθελητές έχουν προσλάβει εταιρείες επιρροής της κοινής γνώμης για να κάνουν καμπάνοιες κατά των επιστημονικών παρατηρήσεων.

    Βαριέμαι να ψάχνω links για αυτά που είπα. :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.