Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Συνέντευξη Άλβαρο Ντε Σότο στη Nur Batur


Sabah
(3/6/2010)

Συνέντευξη Άλβαρο Ντε Σότο στη Nur Batur

Κυπριακή ομολογία από το Ντε Σότο

Ερώτηση: Γιατί στην Ε.Ε. δεν είπατε «μην εντάσσετε τους Ε/κ»;

Απάντηση: Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε τη διεύρυνση της Ε.Ε.. Ήταν ένας ιστορικός σχεδιασμός. Ήταν σημαντικό από την άποψη ασφάλειας και πολιτικής. Η επιστροφή ήταν αδύνατη.

Ερώτηση: Γιατί δεν ανακοινώσατε ποιο θα είναι το καθεστώς του βορά σε περίπτωση, κατά την οποία οι Ε/κ έλεγαν «όχι» στο δημοψήφισμα;

Απάντηση: Δεν ήμασταν βέβαιοι 100% ότι οι Ε/κ θα έλεγαν «όχι».


Ερώτηση: Πώς δεν ήσασταν βέβαιοι; Ο Παπαδόπουλος έσπερνε την τρομοκρατία απέναντι σε αυτούς που έλεγαν «ναι».

Απάντηση: Ναι. Όμως, δεν ήταν φανερό μέχρι την τελευταία στιγμή τι θα έκανε το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ είναι ένα κομμουνιστικό κόμμα. Έχει μια σιδηρά πειθαρχία. Οι αποφάσεις του εφαρμόζονται δίχως να υπάρχουν απώλειες. Εάν ο Χριστόφιας έλεγε «ναι», τότε δεν θα προέκυπτε σε ποσοστό 76% το «όχι». Οι Ε/κ σε ποσοστό 25% υποστήριζαν το σχέδιο Ανάν. Εάν σε αυτό προσθέταμε και το 30% του ΑΚΕΛ, τότε θα είχαμε ένα ποσοστό της τάξης του 55%. Υπήρχε ελπίδα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ερώτηση: Δηλαδή, ο Χριστόφιας στο εν λόγω δημοψήφισμα διαδραμάτισε ρόλο - κλειδί.

Απάντηση: Ναι.

Ερώτηση: Καλά, όταν οι Ε/κ είπαν «όχι», ο Ανάν δεν ζήτησε να αρθούν οι αποκλεισμοί οι οποίοι εφαρμόζονται εναντίον των Τούρκων; Τι έγινε η έκθεση που παρουσίασε στο Σ.Α.;

Απάντηση: Δεν βγήκε καμμία απάντηση. Η έκθεση δεν απορρίφθηκε. Όμως, ουδέποτε συζητήθηκε.

Ερώτηση: Ο Επίτροπος Φερχόιγκεν ανέφερε ότι οι Ε/κ τον εξαπάτησαν. Εσείς;

Απάντηση: Ναι. Ο Φερχόιγκεν θύμωσε πάρα πολύ. Ανέφερε ότι ο Παπαδόπουλος του είχε δώσει το λόγο του. Αν και η προσέγγιση του Παπαδόπουλου στο δημοψήφισμα δεν ήταν σωστή, σε μένα όμως δεν έδωσε κανένα λόγο.

Ερώτηση: Κατά την άποψή σας, γιατί ο Χριστόφιας πρόδωσε τον σύντροφό του;

Απάντηση: Δεν το γνωρίζω. Το ΑΚΕΛ είναι ένα τόσο πειθαρχημένο κόμμα που δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε τι διαδραματίζεται μέσα στο κόμμα μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Όμως, θα ήθελα να αναφέρω και ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός, το οποίο ζήσαμε πριν το δημοψήφισμα. Ο Γ.Γ., προκειμένου να υπερκεράσει τις ανησυχίες ασφάλειας των Ε/κ, παρουσίασε μια έκθεση στο Σ.Α. των Η.Ε.. Η πλειοψηφία του Συμβουλίου υποστήριξε την έκθεση. Όμως, η Ρωσία έθεσε βέτο.

Ερώτηση: Εάν η Ρωσία δεν έθετε βέτο, τα Η.Ε. τι είδους ασφάλεια θα παρείχαν;

Απάντηση: Η ασφάλεια των Ε/κ θα είχε τεθεί υπό διεθνή εγγύηση. Δεν θα τους άφηναν μόνους.

Ερώτηση: Η Ρωσία γιατί έθεσε βέτο; Το ζήτησαν οι Ε/κ;

Απάντηση: Δεν γνωρίζω γιατί η Ρωσία έθεσε βέτο. Όμως, ελέχθη ότι αυτό το είχαν ζητήσει οι Ε/κ. Προς την κατεύθυνση αυτή κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες.

Ερώτηση: Είναι αλήθεια ότι και ο Κόλιν Πάουελ αναζήτησε τρεις φορές το Χριστόφια, προκειμένου να πει «ναι»;

Απάντηση:
Οι Αμερικανοί δεν έχουν καμμία επιρροή πάνω στους Ε/κ. Στην πραγματικότητα, επιδρούν αντίθετα.

1 σχόλιο:

  1. Και έτσι γίναμε Ευρώπη....υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες δούλοι παχύ, τους έχω βαρεθεί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.