Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Φήμες περί συνάντησης του επικεφαλής της CIA με τον Ιρανό ΥΠΕΞ


Δημοσιεύματα για μυστική συνάντηση του επικεφαλής της CIA με τον Ιρανό ΥΠΕΞ στη Σόφια.

Η βουλγαρική πρωτεύουσα, Σόφια, «πιθανώς, υπήρξε πεδίο μυστικών διαβουλεύσεων του επικεφαλής της CIA, Λίον Πανέτα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτακί, στα τέλη Μαΐου», επισημαίνει σε πρωτοσέλιδο άρθρό του, υπό τον τίτλο «Η Βουλγαρία παραχώρησε πεδίο συμφιλίωσης των ΗΠΑ και του Ιράν, αλλά χωρίς αποτέλεσμα», στην ημερήσια εφημερίδα «Σεγκά», ο αρθρογράφος, Σβέτσοβλαβ Τερζίεφ.

Επικαλούμενος «αξιόπιστη πηγή», ο κ. Τερζίεφ υποστηρίζει, ότι ο κ. Πανέτα μετέβη στη Βουλγαρία, στις 27 Μαΐου, για να συναντηθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.


Παραθέτοντας τα επιχειρήματά του, για τις υποτιθέμενες, μυστικές διαβουλεύσεις στη Βουλγαρία των δύο ανδρών, ο κ. Τερζίεφ αναφέρει «την απροσδόκητη άφιξη στη Βουλγαρία του κ. Μουτακί στις 28 Μαΐου (ασύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, όπως επισημαίνεται στο άρθρο), με επίσημη αφορμή τη συμμετοχή του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στην 22η Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ), στη Σόφια» .

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται, εξάλλου, ότι η άφιξη του κ. Μουτακί «άφησε άναυδους τους εκπροσώπους των υπολοίπων κρατών, η εκπροσώπηση των οποίων στη Σύνοδο ήταν σε επίπεδο υφυπουργών, πλην του οικοδεσπότη Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ» .

Επίσης, τονίζεται ότι «η συμμετοχή του κ. Μουτακί είναι η πρώτη εμφάνιση Ιρανού υπουργού Εξωτερικών σε παρόμοιο φόρουμ του ΟΣΕΠ, στο οποίο το Ιράν (χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, όπως τονίζεται), λαμβάνει μέρος υπό την επίσημη ιδιότητα του ‘κράτους – εταίρου’ του ΟΣΕΠ» .

Στο μεταξύ, η εφημερίδα χαρακτηρίζει «απολύτως ανυπόστατη» την επίσημη εκδοχή, βάσει της οποίας ο επικεφαλής της CIA μετέβη από την Ουάσινγκτον στη Σόφια για να δηλώσει ότι «στηρίζει τις προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος» .

Σύμφωνα με τον κ. Τερζίεφ, ο οποίος επικαλείται «επίμονες φήμες, οι οποίες κυκλοφορούν εδώ και δύο εβδομάδες στους διπλωματικούς κύκλους στη Σόφια, στα τέλη Μαΐου πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση υψηλού επιπέδου Ιράν και ΗΠΑ» .

Η μυστική συνάντηση, σημειώνεται στο ίδιο άρθρο, είχε κύριο σκοπό «να διερευνηθούν οι δυνατότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών (ΗΠΑ και Ιράν), ενόψει, μάλιστα, των επικείμενων κρίσιμων συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην ατζέντα των οποίων είναι και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο Ιράν, λόγω των πυρηνικών φιλοδοξιών του» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.