Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Ενεργειακό μνημόνιο Τούρκων - Αζέρων



Μνημόνιο αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω τουρκικού εδάφους με τελικό προορισμό την Ευρώπη υπέγραψαν χθες, στην Κωνσταντινούπολη, οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, Τανέρ Γιλντίζ και Νατίκ Αλίγεφ, στη διάρκεια ειδικής τελετής, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν, του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίγεφ και των εκπροσώπων της τουρκικής BOTAS και της αζέρικης SOCAR.

Υστερα από δύο χρόνων διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο θέμα της ποσότητας και της τιμής πώλησης του προερχόμενου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 φυσικού αερίου, ίσως δε και στην τιμή διέλευσής του μέσω Τουρκίας. Λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο του μνημονίου, που περιλαμβάνει τρεις επιμέρους συμφωνίες κατά τη «Χουριέτ», δεν έγιναν γνωστές. Δηλαδή, η ακριβής τιμή του αερίου από το Σαχ Ντενίζ ή η τιμή διέλευσής του μέσω τουρκικού εδάφους – η Τουρκία, εκτός από χρήματα, ζητούσε την άδεια να επανεξάγει το 15% του διερχόμενου αερίου.


Η υπογραφή του μνημονίου εκλαμβάνεται ως αφετηρία της πραγμάτωσης του ευρωπαϊκού σχεδίου Ναμπούκο για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μήκους 3.300 χλμ., ο οποίος παρακάμπτοντας τη Ρωσία, θα διέρχεται από το τουρκικό έδαφος με τελικό προορισμό την Αυστρία. Ο κ. Γιλντίζ έκανε λόγο για επίσπευση του σχεδίου, «σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ήταν η προσεκτική δήλωση του γενικού διευθυντή της Nabucco International, Ράινχαρντ Μίτσνικ.

Βασικό εμπόδιο στην πραγμάτωση του Ναμπούκο ήταν η πηγή ανεφοδιασμού του. Κατά τα λεγόμενα του διευθυντή της SOCAR, δέκα δισ. κ.μ. θα προέρχονται από το κοίτασμα 2 του Σαχ Ντενίζ, που θα αρχίσει να αποδίδει το 2016 ή 2018. Αλλά, ο αγωγός Ναμπούκο, ικανός να μεταφέρει 31 δισ. κ.μ., θα ολοκληρωθεί το 2014. Οι κ. Γιλντίζ και Αλίγεφ σιώπησαν επικαλούμενοι όρους μυστικότητας, αλλά κάποιοι αναζητούν τη λύση στις άλλες δύο συμφωνίες του μνημονίου.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.