Αυτός που συμμετείχε στις μυστικές διαπραγματεύσεις δεν ήταν ο Μανσούρ
The New York Times
Εδώ και μήνες οι μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της πολιτικής ηγεσίας του Αφγανιστάν έμοιαζαν να βρίσκονται σε καλό δρόμο, και αυτό, λόγω της παρουσίας ενός συγκεκριμένου ατόμου στην άλλη άκρη του διαπραγματευτικού τραπεζιού. Ο λόγος για το ηγετικό στέλεχος του κινήματος των Ταλιμπάν, Μουλάχ Αχτάρ Μουχάμεντ Μανσούρ. Απ’ ό,τι φαίνεται, ωστόσο, ο Μανσούρ των διαπραγματεύσεων δεν ήταν η εμβληματική φιγούρα των εξεγερθέντων, αλλά ένας κοινός απατεώνας που παρίστανε τον διοικητή των Ταλιμπάν. Ως εκ τούτου, οι διαβουλεύσεις -παρουσία, μάλιστα, στελεχών του ΝΑΤΟ- κάθε άλλο παρά απέφεραν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
«Δεν είναι αυτός», αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες Δυτικός διπλωμάτης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τις συνομιλίες. «Και η αλήθεια είναι πως του δώσαμε πολλά λεφτά», παραδέχθηκε ο ίδιος, υπό τον όρο της ανωνυμίας του. Το απόγευμα της Δευτέρας, Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονταν ότι ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο δεν ήταν ο Μανσούρ, αλλά ούτε καν κάποιο χαμηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της αφγανικής κυβέρνησης, ακόμα και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, συναντήθηκαν, τους τελευταίους μήνες, με τον αγνώστων λοιπών στοιχείων άνδρα, για τον οποίο πίστευαν ότι είναι ο ηγέτης των Ταλιμπάν. «Σε μια περίπτωση διατάξαμε να μεταφερθεί αεροπορικώς στην Καμπούλ προκειμένου να συναντήσει τον κ. Καρζάι στο προεδρικό μέγαρο, όπως και έγινε», αποκάλυψε Αμερικανός αξιωματούχος.
Το επεισόδιο υπογραμμίζει την αν μη τι άλλο «παράξενη» ατμόσφαιρα υπό την οποία Αμερικανοί και Αφγανοί προσπαθούν να βάλουν τέλος στον πόλεμο. Εικάζεται ότι οι ηγέτες των Ταλιμπάν κρύβονται στα βουνά του Πακιστάν, πιθανότατα με την ανοχή της τοπικής κυβέρνησης. Παράλληλα, οι Αμερικανοί και οι Αφγανοί σύμμαχοί τους δεν έχουν δει ποτέ τα πρόσωπα των περισσότερων εκ των ηγετών του κινήματος των Ταλιμπάν.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι είχαν εξαρχής εκφράσει αμφιβολίες αναφορικά με την ταυτότητα του ανδρός που παρουσιαζόταν ως ο Μανσούρ. Στην τρίτη, ωστόσο, συνάντηση που συμμετείχε, ένας Αφγανός ο οποίος επέμενε ότι είχε στο παρελθόν γνωρίσει τον Μανσούρ εκμυστηρεύτηκε σε συνεργάτη του προέδρου Καρζάι ότι δεν ήταν αυτός. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν βέβαιοι ότι ο άγνωστος άνδρας δεν θα επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, καθώς έχει ήδη λάβει ένα σεβαστό ποσό από την αφγανική κυβέρνηση. Παραμένει, πάντως, άγνωστο πώς ακριβώς οι Αμερικανοί εξακρίβωσαν ότι όντως δεν επρόκειτο για τον Μανσούρ, ο οποίος θεωρείται υπαρχηγός των Ταλιμπάν και ανώτατος στρατιωτικός διοικητής τους.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος ζήτησε από τους «Νιου Γιορκς Τάιμς» να μην αναφέρουν το όνομα του Μανσούρ σε σχετικό άρθρο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» γνωρίζουν τα ονόματα ακόμα δύο «Ταλιμπάν» που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.
Ποιος ήταν, λοιπόν, ο «απατεώνας»; Οι περισσότεροι μεν πιστεύουν ότι πρόκειται για κοινό εγκληματία, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι επρόκειτο για πράκτορα των Ταλιμπάν. Κάποιοι άλλοι, δε, εμφανίζονται βέβαιοι ότι ήταν πράκτοράς τους. Από την πλευρά τους, οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι ουδέποτε μπήκαν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και υπογραμμίζουν ότι δεν προτίθενται να καταθέσουν τα όπλα.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100018_24/11/2010_423572
(24/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.