A.P.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πολύ κοντά στη σύλληψη του νούμερο δύο της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, βρέθηκε η CIA τα τελευταία εννιά χρόνια, αναφέρουν αξιωματούχοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, αλλά όλες οι προσπάθειες μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει. Το 2003, παραδείγματος χάρη, λίγο έλειψε να συλληφθεί ο Αιγύπτιος ιατρός – συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με άλλο υψηλόβαθμο μέλος της οργάνωσης κοντά στην πόλη Πεσαβάρ στο βορειοδυτικό Πακιστάν.
Επίσης, ο Αλ Ζαουάχρι κατόρθωσε να επιβιώσει του βομβαρδισμού από πακιστανικά πολεμικά αεροσκάφη το 2004, αλλά και αμερικανικής επίθεσης με πυραύλους, που πραγματοποιήθηκε το 2006.
Τέλος, η CIA θεώρησε ότι είχε μια χρυσή ευκαιρία να συλλάβει τον Αλ Ζαουάχρι όταν ένας ιατρός που συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες της Ιορδανίας τις ενημέρωσε πως διέθετε πρόσβαση στον υπαρχηγό της Αλ Κάιντα επειδή έπασχε από διαβήτη.
Οταν ο πληροφοριοδότης μεταφέρθηκε στη βάση της CIA στο Αφγανιστάν, δήθεν για να δώσει περισσότερα στοιχεία, ανατινάχτηκε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άτομα.
Ο Αλ Ζαουάχρι μαζί με τον Οσάμα μπιν Λάντεν αποτελούν βασικούς στόχους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Παρά το κυνήγι των αμερικανικών αρχών, ο Αλ Ζαουάχρι δεν έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης, ταξιδεύει με προσοχή και εμφανίζεται σε βίντεο αρκετά συχνά.
Μάλιστα, τα ολιγόλεπτα φιλμ αναλύονται διεξοδικά από τους αρμόδιους αμερικανικούς φορείς που δεν χάνουν την παραμικρή ευκαιρία να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με το πού βρίσκεται ο στόχος τους.
Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχει εμφανιστεί σε 22 βίντεο από το 2006 έως σήμερα, ενώ ο Οσάμα μπιν Λάντεν μόνο σε ένα. Οι γνώστες των αμερικανικών επιχειρήσεων κατά του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα σημειώνουν ότι «τόσο ο Μπιν Λάντεν, όσο και ο Αλ Ζαουάχρι λαμβάνουν πάντα πολλά και πολύπλοκα μέτρα προστασίας και δεν έρχονται ποτέ σε επαφή, διασφαλίζοντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση δεν θα μείνει ακέφαλη με ένα μεμονωμένο χτύπημα».
Πάντως, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η «μανία» που επιδεικνύει η CIA όσον αφορά τη σύλληψη του «ιατρού» της Αλ Κάιντα, την οδηγεί συχνά σε λανθασμένες ατραπούς και σε σφάλματα κρίσης, αβλεψίες και παραλείψεις που τελικά πληρώνονται ακριβά.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_30/11/2010_424281
(30/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.