Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλες μπίζνες στην καρδιά του Ισλάμ

Σύμφωνα με μελέτες του επιχειρηματικού κόσμου, ο τουρισμός της Σαουδικής Αραβίας, ειδικά ο θρησκευτικός, είναι ιδανικό οχυρό έναντι της ύφεσης.

Η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος θα μπορούσαν να φθάσουν τα 17,6 δισ. δολάρια και έπειτα να διπλασιαστούν, σχεδόν, έως το 2015.

Η Business Monitor International προβλέπει ότι θα είναι διαθέσιμα 319.000 δωμάτια στη Σαουδική Αραβία, σε σύγκριση με τα 218.000 που ήταν το 2009.

Τα ατού της χώρας, υπογραμμίζει, είναι ο «ισχυρός και αναπτυσσόμενος» θρησκευτικός τουρισμός και οι «οικονομικές πηγές» για επενδύσεις στην υποδομή.

Ως ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει την τουριστική της βιομηχανία, μια σιδηροδρομική γραμμή, κόστους 6 δισ. δολαρίων και μήκους 276 μιλίων, θα συνδέει τις δύο πόλεις, μειώνοντας τις ώρες του ταξιδιού, ενώ ένα άλλο πρόγραμμα αναβάθμισης, στο αεροδρόμιο της Μεδίνα, θα αυξήσει τη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων, επιτρέποντας την είσοδο 12 εκατομμυρίων επιβατών τον χρόνο, από 3 εκατομμύρια που είναι σήμερα.

Το διεθνές αεροδρόμιο της Τζέντα θα αυξήσει επίσης τη χωρητικότητά του.

Από το 2012 θα το χρησιμοποιούν 30 εκατομμύρια ταξιδιώτες, οι οποίοι όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες θα αυξηθούν στα 80 εκατομμύρια.

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια βελτίωσης των εμπειριών των προσκυνητών έγινε με το μετρό Αλ μασαέρ αλ Μουγκαντσάχ, το οποίο θα μεταφέρει κόσμο από τη Μουτζαλιφάχ, τη Μίνα και το όρος Αραφάτ, σημαντικές τοποθεσίες για τους ταξιδιώτες.

Τις ώρες αιχμής θα μπορεί να μεταφέρει 72.000 επιβάτες και θα συμβάλλει αισθητά στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας, που κάθε χρόνο προκαλεί ατελείωτες ουρές.

Η αναμόρφωση της Μέκκας αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και σεβασμού για όσους εργάζονται στα ξενοδοχεία και στον τουριστικό τομέα.

Ο Ασίμ Γκαρούτ, 38 ετών, έχει ζήσει όλη του τη ζωή στη Μέκκα. Τώρα εργάζεται στον Βασιλικό Πύργο του Ρολογιού και εξηγεί ότι η κυβέρνηση απέδειξε σε ολόκληρον τον κόσμο πόσο μεγάλη εκτίμηση τρέφει γι’ αυτήν την ιερή πόλη.

«Θέλουν η Μέκκα να είναι η καρδιά του Ισλάμ. Θέλουν να είναι υπερήφανοι γι’ αυτήν».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_21/11/2010_423275

(21/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.