Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Πρώτο βήμα συμφιλίωσης στο Ιράκ

Ο Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε θερμά τη συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση

AFP, A.P., Reuters


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισαν χθες με θερμά λόγια τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Ιράκ, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι εθνοθρησκευτικές ομάδες της χώρας. Την ίδια στιγμή όμως, οι πρώτοι τριγμοί στην εύθραυστη συμμαχία σουνιτών και σιιτών άρχισαν να γίνονται ορατοί, λίγες μόλις ώρες αφότου οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια. Την Πέμπτη το βράδυ, οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος Ιρακίγια –το οποίο, αν και ο ηγέτης του Αγιάντ Αλάουι είναι σιίτης, απολαύει της στήριξης της σουνιτικής μειοψηφίας– αποχώρησαν από τη Βουλή.

Αιτία στάθηκε η άρνηση των σιιτών βουλευτών να ακυρώσουν τους νόμους που απαγορεύουν σε πρώην στελέχη του σουνιτικού καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν να κατέχουν δημόσια αξιώματα. Το νομικό αυτό πλαίσιο καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ηγετικών προσωπικοτήτων του κόμματος Ιρακίγια. Η πλευρά του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί είχε υποσχεθεί ότι θα «απαλύνει» τις απαγορεύσεις αυτές, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αλάουι και ανέδειξε την αστάθεια του νέου σχήματος, στο οποίο θα συμμετάσχουν τόσο σιίτες όσο και σουνίτες υπουργοί.

Στις δηλώσεις στήριξης της συμφωνίας, ο κ. Ομπάμα και η κυρία Κλίντον δεν αναφέρθηκαν στα περιστατικά της Πέμπτης. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αλάουι και τον κ. Μαλικί, ενθαρρύνοντάς τους να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Η συμμετοχή σουνιτών στις πολιτικές διαδικασίες θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τη σταθερότητα του Ιράκ, αφού σε διαφορετική περίπτωση εκτιμάται ότι θα στραφούν και πάλι στην υποστήριξη της σουνιτικής τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα, διακινδυνεύοντας εκ νέου να φέρουν τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου. Η εθνική συμφιλίωση όμως είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς στα χρόνια της δικτατορίας Σαντάμ η σιιτική πλειοψηφία, καθώς και οι Κούρδοι του βορείου Ιράκ, έπεσε θύμα ακραίας καταπίεσης.

Σε κάθε περίπτωση, η κατ’ αρχήν συμφωνία για σχηματισμό συνασπισμού θεωρείται βήμα προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της έντασης. Πρόεδρος της χώρας αναδείχθηκε εκ νέου ο Τζαλάλ Ταλαμπανί, ενώ πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Μαλικί. Ο κ. Αλάουι θα αναλάβει επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα σχηματιστεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_13/11/2010_422311
(13/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.