Επιφυλακτική η Μέρκελ στην πρόταση του Πούτιν
ΜΟΣΧΑ. Διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο, με κυρίαρχο θέμα, μεταξύ άλλων, την πρότασή του για τη δημιουργία κοινής αγοράς «από τη Λισσαβώνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ», πραγματοποιεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμενόταν στη γερμανική πρωτεύουσα χθες το βράδυ.
Tα εμπόδια
Λίγες ώρες πριν από την προσγείωση του αεροσκάφους του, η κ. Μέρκελ διεμήνυσε ότι η προοπτική μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. είναι μεν καλή ιδέα και έχει πράγματι τη στήριξη της Γερμανίας, αλλά η Μόσχα πρέπει προηγουμένως να πείσει για τις προθέσεις της...
«Τα βήματα που πήρε η Ρωσία πρόσφατα δεν δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικαλούμενη ως κυριότερα εμπόδια την πολιτική των δασμών και την εμπορική συνεργασία της Μόσχας με το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. «Αλλά η Ρωσία», επισήμανε, «έχει δημιουργήσει μια τελωνειακή ένωση με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν και αυτό δεν διευκολύνει καθόλου τις διαπραγματεύσεις της με την Ε.Ε.(...)
Και ακούω ξανά και ξανά ειδήσεις από τη Ρωσία ότι οι δασμοί στις εξαγωγές, ας πούμε, αυξάνονται αιφνιδιαστικά (...) Αλλά θα ήθελα να πω ότι εάν υπάρχει επιθυμία από τη ρωσική πλευρά, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου», κατέληξε.
Η πρόταση του Βλαντιμίρ Πούτιν διατυπώθηκε σε ολοσέλιδο άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, στο οποίο μίλησε για μια «αρμονική σύνθεση των οικονομιών της Ρωσίας και της Ε.Ε.», οι οποίες διαθέτουν «συμπληρωματικούς αναπτυξιακούς παράγοντες», όπως τεχνολογία, φυσικούς πόρους και επενδυτικά κεφάλαια.
Πέντε σημεία
Αναλύοντας το σχέδιο της διεύρυνσης της συνεργασίας, ο κ. Πούτιν εστίασε την προσοχή σε πέντε σημεία: Πρώτον, στη «διαμόρφωση μιας αρμονικής οικονομικής κοινότητας από τη Λισσαβώνα έως το Βλαδιβοστόκ». Μελλοντικά, όπως είπε, μπορεί να εξεταστεί «η δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, για μια κοινή ηπειρωτική αγορά».
Δεύτερον, πρότεινε μια «κοινή βιομηχανική πολιτική», η οποία θα αφορά τους τομείς της τεχνολογίας και των φυσικών πόρων. Στο τρίτο σκέλος έθιξε το θέμα της ενέργειας, όπου «απαιτείται ένα κοινό σύμπλεγμα». Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, υποστήριξε, θα εμποδίσει τις επενδύσεις, θα οδηγήσει σε ελλείψεις και θα υπονομεύσει τη μελλοντική συνεργασία της Ρωσίας με την Ε.Ε. Αναφερόμενος στη σχετική συμφωνία της Ε.Ε. του 2009, τόνισε ότι «δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα και εμποδίζει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε νέα σχέδια».
Τέταρτον, ο κ. Πούτιν πρότεινε μια στενή εταιρική σχέση στο επίπεδο της έρευνας και της τεχνογνωσίας. Πέμπτον, ζήτησε την άρση των περιορισμών στις εμπορικές επαφές διά της κατάργησης της υποχρεωτικής βίζας που ισχύει σήμερα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/11/2010_423875
(26/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.