The New York Times
Η ακόρεστη επιθυμία της Βόρειας Κορέας για αντιπαράθεση έχει κάνει πολλούς να αναρωτιούνται μέχρι πού μπορεί να φθάσει, και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον υποτιθέμενο πάτρωνά της, την Κίνα.
Παρά τη φτώχεια και τη μεγάλη εξάρτησή της από την κινεζική βοήθεια και υποστήριξη, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να αγνοεί όλες τις κινεζικές διπλωματικές πρωτοβουλίες, από την προσπάθεια του Πεκίνου να διατηρήσει μη πυρηνική την κορεατική χερσόνησο μέχρι την προσπάθειά του να αποτρέψει μια βίαιη αντιπαράθεση.
Η επιρροή της Κίνας αυξάνεται σταθερά σε όλο τον κόσμο. Αλλά το πρόβλημα της διαχείρισης της Βόρειας Κορέας, του κομμουνιστικού γείτονά της, φαίνεται ότι ξεπερνά την κινεζική ηγεσία, η οποία προσπαθεί χωρίς να πείθει τη Βόρεια Κορέα να υιοθετήσει έναν δρόμο προς μεγαλύτερη διαφάνεια ή σταθερότητα. Η Κίνα εξακολουθεί να την υποστηρίζει επειδή φοβάται ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από μια ξαφνική κατάρρευση θα ανοίξει την πόρτα στη Νότια Κορέα «κι αυτό θα σημαίνει μια αμερικανική στρατιωτική συμμαχία στο κατώφλι της Κίνας».
Ο βορειοκορεατικός βομβαρδισμός ενός νοτιοκορεατικού νησιού φαίνεται ότι ήταν κάτι παραπάνω από έκπληξη για το Πεκίνο, καθώς αξιωματούχοι του άφησαν να εννοηθεί ότι δεν γνώριζαν το παραμικρό.
Επιστροφή στις εξαμερείς
Το Πεκίνο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στις «εξαμερείς διαπραγματεύσεις» μεταξύ των κυριότερων εμπλεκόμενων χωρών στην περιοχή. Αλλά σχεδόν κανείς Κινέζος αναλυτής δεν φαίνεται να πιστεύει ότι αυτό θα καταλήξει κάπου, έως ότου η Βόρεια Κορέα επιδείξει προθυμία να διαπραγματευτεί. Ανάλογη έκκληση απηύθυνε από το Πεκίνο και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Βόρεια Κορέα, Στέφεν Μπόσγουορθ, ο οποίος είπε ότι είχε «πολύ χρήσιμες» συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους.
Ωστόσο, κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις, η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε τον χρόνο για να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την πυρηνική της ικανότητα, παρότι αυτό ήταν αντίθετο με τη δημόσια θέση της Κίνας. Επιπλέον, η Κίνα έχει απευθύνει επανειλημμένως έκκληση για ηρεμία και αποφυγή ένοπλης αντιπαράθεσης, αλλά οι δύο Κορέες ανταλλάσσουν πυρά. Οπότε, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς σήμερα είναι αν η Κίνα θα κάνει κάτι περισσότερο από το να «γκρινιάζει».
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_25/11/2010_423697
(25/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.