Μερική μεταβίβαση της ευθύνης για την ασφάλεια σε Αφγανούς
The New York Times
Τη μεταβίβαση της ευθύνης για την τήρηση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις σε επιλεγμένες περιοχές του Αφγανιστάν εξετάζει η κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο η μεταβίβαση αυτή να ολοκληρωθεί σε 18 έως 24 μήνες και τελικό στόχο την απεμπλοκή των αμερικανικών μάχιμων δυνάμεων από τη χώρα μέχρι το 2014. Το σχέδιο, διάρκειας τεσσάρων ετών, αναμένεται να εκτεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισσαβώνα στα τέλη της εβδομάδας και θυμίζει πολύ εκείνο που εφαρμόσθηκε στο Ιράκ και επέτρεψε στον πρόεδρο Ομπάμα να αποσύρει από τη χώρα τα δύο τρίτα των μάχιμων αμερικανικών στρατευμάτων. «Το παράδειγμα του Ιράκ αποτελεί καλό οδηγό, αν και το κλειδί βρίσκεται στη δημιουργία αξιόπιστων αφγανικών δυνάμεων», αναφέρει Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, καθώς το σχέδιο δεν έχει παρουσιασθεί επισήμως.
Το νέο σχέδιο θα κοινοποιηθεί την ώρα που η προβλεπόμενη ενίσχυση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και η νέα αμερικανική στρατηγική στον πόλεμο τίθεται εν αμφιβόλω. Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν έχουν τριπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2009, ημερομηνία ορκωμοσίας του προέδρου Ομπάμα, ενώ ο στρατιωτικός διοικητής στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι η στρατηγική του αποδίδει καρπούς. Κάθε τέτοια πρωτοβουλία μεταβίβασης της ευθύνης στις αφγανικές δυνάμεις κινδυνεύει, όμως, να ανακηρύξει τον αφγανικό στρατό «έτοιμο» πριν την ώρα του και για τον λόγο αυτό, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύθηκαν ότι η μεταβίβαση θα γίνει σταδιακά και μόνο σε περιοχές όπου η δράση των Ταλιμπάν έχει οριστικά λήξει.
Ακόμη και μετά την ανάληψη του ελέγχου επαρχιών από τις αφγανικές δυνάμεις, ορισμένες δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μπορεί να παραμείνουν εκεί, έτοιμες να επέμβουν εφόσον αυτό χρειασθεί. Μέχρι τα τέλη του 2014, αμερικανικές και νατοϊκές μάχιμες μονάδες θα μπορούν να αποσυρθούν από τη χώρα, παρότι η Συμμαχία θα διατηρήσει μερικές δεκάδες χιλιάδες άνδρες με στόχο την εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, όπως γίνεται και στο Ιράκ.
Το σχέδιο προέκυψε εν μέρει ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι με στόχο τον περιορισμό της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα του, τη διακοπή των νυχτερινών στρατιωτικών επιχειρήσεων από Δυτικές δυνάμεις και τη σταδιακή τους απομάκρυνση από το 2011. Ο Αφγανός πρόεδρος ξεκαθάρισε τη θέση του σε συνέντευξή του την Κυριακή στη «Washington Post» λέγοντας ότι ο «καιρός είναι κατάλληλος για τον περιορισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων».
Aξιόπιστος στρατός;
Η επιτυχία του σχεδίου απεμπλοκής από το Αφγανιστάν εξαρτάται εν μέρει από την επιτυχία ή μη της δημιουργίας αξιόπιστου αφγανικού στρατού και αστυνομίας, ικανά να προασπίσουν τη χώρα.
Το σύνολο των αφγανικών δυνάμεων φθάνει σήμερα τις 264.000 άνδρες, με στόχο τις 350.000 μέχρι το 2013, αν και οι επικριτές της απεμπλοκής μιλούν για αναξιόπιστη δύναμη και για άνδρες έτοιμους να αυτομολήσουν στους Ταλιμπάν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_16/11/2010_422569
(16/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.