Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Ο Καρζάι απειλεί με δίκη την εκλογική επιτροπή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών στο Αφγανιστάν

The New York Times


Την παραμονή της ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση του προέδρου του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι απείλησε ότι θα ασκήσει δίωξη σε βάρος δύο ανωτάτων μελών της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής και της επιτροπής Παραπόνων. Η κίνηση αποτελεί την πρώτη επίσημη αντίδραση στο κύμα των επικρίσεων που ακολούθησε την αρχική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τον περασμένο μήνα και την ακύρωση του 1/4 των ψήφων λόγω υποψιών περί νοθείας. Τα πρώτα αποτελέσματα, πάντως, δεν ικανοποίησαν ούτε τους συμμάχους του κ. Καρζάι, πολλοί εκ των οποίων δεν εξελέγησαν, ούτε τους αντιπάλους του - η υποψηφιότητα αρκετών εξ αυτών ακυρώθηκε.

Πορείες

Εκτοτε, οι ηττημένοι των εκλογών και οι υποστηρικτές τους πραγματοποιούν πορείες διαμαρτυρίας στην Καμπούλ και στις περιοχές όπου έθεσαν υποψηφιότητα, ενώ παράλληλα κινούνται παρασκηνιακά με στόχο να εξασφαλίσουν μια θέση στο κοινοβούλιο. Η σχετική ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα, Μοχάμεντ Ισάκ Αλόκο, υποδηλώνει ότι οι πιέσεις προκειμένου να καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις καταγγελίες είναι τεράστιες. Η εξέλιξη, εντούτοις, υπογραμμίζει ακόμα τον κίνδυνο να συνεχιστεί επ’ αόριστον η διαμάχη αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κ. Αλόκο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη για δυσφήμηση του έθνους σε βάρος του εκπροσώπου Τύπου της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής, Νουρ Μοχάμεντ Νουρ και του μέλους της επιτροπής Παραπόνων, Αχμέντ Ζία Ραφάτ. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ξένοι παρατηρητές συγχαίρουν τα μέλη της επιτροπής για την προσπάθεια που κατέβαλαν στην κατεύθυνση της δίκαιης διεξαγωγής των εκλογών και διότι «αντιστάθηκαν» στις πιέσεις.

Ο κ. Αλόκο έσπευσε από την πλευρά του να διαψεύσει ότι έχουν ήδη ασκηθεί διώξεις. Ο γενικός εισαγγελέας, ωστόσο, δεν έκρυψε ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από ηττημένους υποψηφίους προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής. «Υπάρχουν αρκετές καταγγελίες από υποψηφίους σε βάρος τους και τις εξετάζουμε με προσοχή», δήλωσε ο κ. Αλόκο. «Μόλις έχουμε αδιάσειστα στοιχεία θα ασκήσουμε διώξεις», συνέχισε ο ίδιος.

Δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, ο κ. Ραφάτ, το όνομα του οποίου αναφέρεται συχνά στα μίντια ως του ανθρώπου που ενημερώνει για τις αποφάσεις της επιτροπής Παραπόνων όσον αφορά τις ενστάσεις των υποψηφίων, εξέφρασε ήδη έντονη δυσαρέσκεια για τις σε βάρος του κατηγορίες. Τόσο ο κ. Ραφάτ όσο και ο κ. Νουρ ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επισήμως ότι τελούν υπό διαθεσιμότητα και αμφισβήτησαν κατά πόσον ο γενικός εισαγγελέας μπορεί να τους παύσει προσωρινά από τα καθήκοντά τους εφόσον δεν διώκονται για κακουργηματική πράξη. «Δεν μπορούν να με παύσουν από τα καθήκοντά μου έτσι απλά», σχολίασε ο κ. Ραφάτ. Ο κ. Ραφάτ αποκάλυψε, ακόμα, ότι η επιτροπή Παραπόνων έχει γίνει αποδέκτης ενστάσεων κατά αποφάσεων για την ακύρωση υποψηφιοτήτων, αλλά και κατά αποφάσεων για τη μη ακύρωση υποψηφιοτήτων.

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή Παραπόνων εξετάζει ενστάσεις κατά μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ η Ανεξάρτητη Εκλογική Επιτροπή διαχειρίζεται την εκλογική διαδικασία, καταμετρά τις ψήφους και διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτό το αποτέλεσμα σε περιφέρειες όπου υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για νοθεία.

Ο δε κ. Καρζάι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τρίτη, κάλεσε τους υποψηφίους που είναι δυσαρεστημένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα δικαστήρια αντί να επιτίθενται στους αντιπάλους τους. Το γεγονός, πάντως, ότι ορισμένοι εκ των υποψηφίων είναι πρώην μουτζαχεντίν εγείρει φόβους ότι μπορεί να στραφούν και πάλι στην ένοπλη βία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/11/2010_424124
(28/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.