Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ένταση μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας για τα νησιά Σενκάκου

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν τονίζει στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο πως τα διαφιλονικούμενα νησιά είναι Ιαπωνικά. Αποφασισμένος να διατηρήσει σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας τονίζει ο Χου.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε σήμερα πως τόνισε στον Κινέζο πρόεδρο Χου Ζιντάο πως τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που αποτέλεσαν αντικείμενο διπλωματικών προστριβών τελευταία, είναι ιαπωνικό έδαφος.

Επίσης τόνισε πως τα εδαφικά ζητήματα δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις οικονομικές σχέσεις.

«Κατά τη σύνοδο Κίνας-Ιαπωνίας, δήλωσε στον πρόεδρο Χου τη βασική μας στάση πως οι νήσοι Σενκάκου είναι απαράβατο ιαπωνικό έδαφος και πως συνεπώς δεν τίθεται θέμα εδαφών στην περιοχή αυτή», τόνισε ο Καν σε συνέντευξή του Τύπου στη σύνοδο των χωρών Ασίας -Ειρηνικού για την πρόσφατη διένεξη με την Κίνα για τις νήσους Σενκάκου, που οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαογιού.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο τόνισε σήμερα πως η Κίνα είναι αποφασισμένη να διατηρήσει «σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας» στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου οι φιλοδοξίες της Κίνας προκαλούν ανησυχίες.

«Η Κίνα παραμένει αποφασισμένη να συνεχίσει μία περιφερειακή πολιτική, η οποία βασίζεται πάνω στις σχέσεις καλής γειτονίας και φιλίας», τόνισε ο Χου.

Οι σχέσεις της Κίνας είναι τεταμένες με πολλές ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, ή η Μαλαισία, εξαιτίας της ηγεμονικής της πολιτικής στη Νότιο Κινεζική Θάλασσα, όπου θεωρεί ότι οι νήσοι Παράκελσοι και Σπράτλεϊς της ανήκουν, ενώ πρόσφατη είναι και η διαμάχη της με την Ιαπωνία για κάποιες ακατοίκητες νήσους στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα.

Σε σημερινή τους συνάντηση στη Γιοκοχάμα, οι ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας Σέιτζι Μαεχάρα και της Κίνας Γιανγκ Τζιεσί, υπογράμμισαν πως οι δύο χώρες οφείλουν «να υιοθετήσουν θετικά μέτρα για να ενισχύσουν τα φιλικά αισθήματα ανάμεσα στους δύο λαούς και να αναπτύξουν τη συνεργασία και τις διμερείς σχέσεις», μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.