Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

H CIA γνώριζε βομβιστή της Βομβάης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι αμερικανικές αρχές φέρονται να γνώριζαν ότι ο Ντέιβιντ Χίντλεϊ –ο μικροαπατεώνας που η CIA έστειλε ως πληροφοριοδότη στο Πακιστάν λίγους μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση της Βομβάης επτά χρόνια αργότερα– έτρεφε συμπάθεια για τους φανατικούς ισλαμιστές.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», η πρώην σύντροφος του Χίντλεϊ είχε ενημερώσει από τον Οκτώβριο του 2001 τη CIA ότι ο καταδικασθείς για εμπόριο ναρκωτικών νεαρός αναφερόταν συχνά με συμπάθεια στις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Παρά ταύτα, λίγους μήνες αργότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο ενέκρινε την πρόωρη αποφυλάκιση του Χίντλεϊ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Πακιστάν ως πληροφοριοδότης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DAE). Η υπόθεση Χίντλεϊ συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρόεδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σινγκ. Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο ανέφεραν ότι ο Αμερικανός ηγέτης υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μεν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο να έχει στρατολογηθεί ο Χίντλεϊ από ομάδα φανατικών ισλαμιστών, πλην όμως, δεν διέθετε τις απαιτούμενες αποδείξεις για να διατάξει τη σύλληψή του. Παραμένει δε αμφίβολο αν θα αποδοθούν ευθύνες σε κάποιους από τους τότε επικεφαλής των τμημάτων της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ.

Μετά την επίθεση στη Βομβάη –λέγεται ότι ο Χίντλεϊ είχε ενεργό ρόλο στην οργάνωση της επιχείρησης– ο τρομοκράτης μετακινήθηκε στην Ευρώπη. Τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθη στη Δανία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Σικάγο. Οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν για τον ρόλο του στις επιθέσεις της Βομβάης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_09/11/2010_421724
(9/11/2010)

1 σχόλιο:

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.