Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Aεροναυτικά γυμνάσια από την Τεχεράνη

AFP

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την αναχαίτιση έξι διαφορετικών εχθρικών αεροσκαφών πέτυχε χθες το Ιράν, κατά τη διάρκεια μεγάλης αεροναυτικής στρατιωτικής άσκησης, με στόχο την ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας. «Οι ιρανικές δυνάμεις εντόπισαν τους στόχους και κατέγραψαν με ακρίβεια την εικονική εισβολή έξι εχθρικών αεροσκαφών στον ιρανικό εναέριο χώρο, στο πλαίσιο πενθήμερης στρατιωτικής άσκησης», ανέφερε χθες στην επίσημη αγγλόφωνη ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Ιράν ο στρατηγός Χαμίντ Αρσαντζί. Η ιστοσελίδα καταδίκασε μάλιστα τη «διαστρέβλωση» της είδησης νωρίτερα χθες από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που παρέλειψαν να διευκρινίσουν ότι η αναχαίτιση των στόχων έγινε κατά τη διάρκεια αεροναυτικής άσκησης. «Χθες (Τρίτη) οι δυνάμεις μας ανέφεραν παράνομη είσοδο έξι άγνωστων ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο μας. Τα αεροσκάφη μας απογειώθηκαν άμεσα και αναχαίτισαν τους στόχους. Την ίδια ώρα, το αντιαεροπορικό πυροβολικό μας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού, εντοπίζοντας και εγκλωβίζοντας τους στόχους, για να δοθούν οι προβλεπόμενες προειδοποιήσεις», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA στα φαρσί (περσικά), οδηγώντας τα δυτικά ΜΜΕ σε παρανόηση.

Και σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Αντίστοιχες ασκήσεις μικρότερης κλίμακας έχουν διεξαχθεί από την ιρανική αεράμυνα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε Φορντό, Τεχεράνη, Νατάντζ, Μπουσχέρ και Ισφαχάν, σε μια προσπάθεια προετοιμασίας κατά ενδεχόμενου χτυπήματος-αστραπής από την ισραηλινή αεροπορία. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κάλεσε για μία ακόμη φορά στις αρχές της εβδομάδας το Ισραήλ να αποφύγει κάθε τέτοια πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε «βραχυπρόθεσμη λύση» στο πρόβλημα.

Το Ιράν, από τη μεριά του, σχεδιάζει να ενισχύσει την αεράμυνα κατασκευάζοντας δική του εκδοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραύλου S-300, μετά την πρόσφατη άρνηση της Μόσχας να του πουλήσει τέτοια συστήματα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_18/11/2010_422842
(18/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.