Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΚΥΚΕΜ – ΤΕΠΑΚ και Έφεδροι Καταδρομείς παρουσίασαν βιβλίο για την Τουρκία



Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό, με μεγάλη επιτυχία, η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Μηνάγια, «Γεωπολιτική στρατηγική και στρατιωτική ισχύς της Τουρκίας». Διοργανωτές της βιβλιοπαρουσίασης ήταν το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), το ΤΕΠΑΚ και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων. Το βιβλίο παρουσίασαν ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρήστος Ιακώβου, και ο υποστράτηγος ε.α, Ανδρέας Πενταράς.

Και οι δύο ομιλητές επεσήμαναν τη μεταβαλλόμενη γεωπολιτική στρατηγική της Τουρκίας καθώς και την αύξηση της στρατιωτική της ισχύος, ως την ουσία του βιβλίου. Επιπλέον τόνισαν ότι η Τουρκία, χωρίς να πα¬ρεκκλίνει από την κεμαλική κληρονομιά της αρχής του έθνους-κράτους επιδιώκει να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο ισχύος με αυξημένο στρατηγικό, οικονομικό και πολιτιστικό ρόλο. Η παλαιά κε¬μαλική εξωτερική πολιτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη νέα εξω¬τερική πολιτική της Άγκυρας η οποία αντλεί μεν δύναμη από το οθω¬μανικό της παρελθόν, ωστόσο χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια, προγραμματισμό, πολιτική βάθους και μια ευδιάκριτη αυτοπεποίθηση των εμπνευστών της.
Κατέληξαν ότι στόχος της Τουρκίας είναι πρόδηλος: επιδιώκει να προσδώσει στη διεθνή εικόνα της το χαρακτηριστικό της ισχυρής στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης στον άξονα Μέση Ανατολή-Βαλκάνια. με επίκεν¬τρο τη Μεσόγειο θάλασσα. Με έμφαση στις «αυτοκρατορία» βλέψεις της Τουρκίας, επεσήμαναν ότι στο βιβλίο εξετάζεται η πολιτική που αφορά τη στρα¬τιωτική ισχύ της και η στρατιωτική στρα-τηγική, η οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και η στρατηγική στους τομείς των εξοπλισμών, των επιστημών, της τεχνολογίας, και της πυρηνικής ενέργειας. Τέλος επεσήμαναν ότι με τη βοήθεια του βιβλίου, μπορεί να αντιληφθεί ο αναγνώστης τον τρόπο σκέψης και λει¬τουργίας της κεμαλικής και ισλαμικής ελίτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.