Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η Χίλαρι Κλίντον ζήτησε έγκριση της «νέας START»

Α.P., AFP

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Eκκληση στη Γερουσία, προκειμένου να εγκρίνει τη νέα συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των ΗΠΑ και της Ρωσίας πριν από το τέλος του έτους, απηύθυνε χθες η Χίλαρι Κλίντον. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνάντησης με γερουσιαστές τόσο των Δημοκρατικών, όσο και των Ρεπουμπλικανών, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη καθυστέρηση στην έγκριση της «Νέας START», όπως έχει ονομαστεί η συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών κεφαλών των δύο κρατών σε 3.100 από 4.400, θα δημιουργήσει κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Επισημαίνεται ότι την περασμένη Τρίτη, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών και ηγετικό στέλεχος της επιτροπής Aμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Τζον Κιλ, υποστήριξε ότι η έγκριση της συνθήκης πρέπει να αναβληθεί για έναν, τουλάχιστον, χρόνο.


Η κυβέρνηση Ομπάμα χρειάζεται τις ψήφους οκτώ, τουλάχιστον, Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών προκειμένου να «περάσει» την ανανεωμένη συνθήκη και η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί δίχως τη σύμφωνη γνώμη του κ. Κιλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την κ. Κλίντον, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Τζον Κέρι, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη υπό την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι «τα δύο κόμματα οφείλουν να βρουν άμεσα λύση διότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον». Ο κ. Κέρι εξέφρασε ερωτήματα αναφορικά με το σκεπτικό του γερουσιαστή Κιλ, δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε ήδη ότι θα δαπανηθούν 4,1 εκατ. δολάρια επιπλέον για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οπλοστασίου των ΗΠΑ. Ο κ. Κιλ είχε αιτιολογήσει την απόφασή του, λέγοντας ότι «είναι παράλογο να μειωθούν οι πυρηνικές κεφαλές όσο η κυβέρνηση δεν εγγυάται τον εκσυχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα συγκάλεσε στον Λευκό Οίκο πρώην υπουργούς Εξωτερικών και Aμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να παρουσιάσουν στην κοινή γνώμη τους λόγους για τους οποίους η «Νέα START» πρέπει να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται για τους Χένρι Κίσινγκερ, Τζέιμς Μπέικερ, Μαντλίν Ολμπράιτ και τον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ. Ο κ. Ομπάμα ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα είναι «εθνικό και όχι πολιτικό» και ως εκ τούτου πρέπει να διευθετηθεί άμεσα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_19/11/2010_422977
(19/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.