Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Τεθωρακισμένα ΝΑΤΟ από Ρωσία στο Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ. Τη νέα διευρυμένη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας για τη διέλευση από το ρωσικό έδαφος τεθωρακισμένων οχημάτων, που εκτελούν αποστολές στο Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε, χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, λίγες ημέρες μετά τη σύναψή της στη σύνοδο κορυφής στη Λισσαβώνα.

Ο κ. Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η χώρα του θα επιτρέψει τη διέλευση οχημάτων του ΝΑΤΟ, τα οποία δεν θα συμμετέχουν μεν σε στρατιωτικές αποστολές, αλλά θα φέρουν επιπλέον προστασία που θα τα καθιστά ανθεκτικά έναντι των ναρκών. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση της Συμμαχίας από το Πακιστάν. «Η έως τώρα απλή διαδικασία διευρύνθηκε προκειμένου να περιληφθούν σε αυτήν οχήματα με ενίσχυση για τις νάρκες», υπογράμμισε ο υπουργός, θυμίζοντας ότι οι εν λόγω αποστολές στις οποίες συμβάλλει η Ρωσία αφορούν τη μεταφορά τροφίμων ή καυσίμων και δεν έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα. Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ είχαν αποφύγει να αναφερθούν σε λεπτομέρειες. Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντιμίτρι Ρογκόζιν. Η συμφωνία «δεν αφορά οχήματα που παίρνουν μέρος σε πολεμικές δραστηριότητες»... «Πρόκειται για οχήματα με προστασία για τις νάρκες, που μεταφέρουν πρωτίστως ειρηνικό φορτίο», τόνισε... «Δεν δώσαμε καμία άδεια στο ΝΑΤΟ να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και δεν θα συμφωνήσουμε σε αυτό».


Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι ειδικοί για θέματα ναρκωτικών θα συνεχίσουν να συμμετάσχουν σε κοινές επιδρομές με το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, που έχουν στόχο την εξάρθρωση δικτύων διακίνησης. Η πρώτη κοινή επιχείρηση, τον περασμένο μήνα, ερμηνεύτηκε ως μία ακόμη ένδειξη αποκατάστασης των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Μόσχα. Ο κ. Λαβρόφ έκανε τις δηλώσεις του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αφγανό ομόλογό του, Ζαλμάι Ρασούλ, ο οποίος ανέφερε ότι ο πρόεδρος Καρζάι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/11/2010_423866
(26/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.