Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Επίθεση αμερικανικού UAV στο Β. Ουαζιριστάν

Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στο Βόρειο Ουαζιριστάν χθες.

Επίθεση από μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στην ημιαυτόνομη περιοχή των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν χθες Σάββατο απέβη στο θάνατο τεσσάρων εξτρεμιστών, καταστρέφοντας ένα κτίριο κι ένα όχημα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Δύο πύραυλοι που εκτόξευσε αμερικανικό UAV έπληξαν το χωριό Άχμαντ Χελ, περίπου 25 χλμ. δυτικά της πόλης Μιρανσάχ, της κυριότερης στην περιφέρεια του Βόρειου Ουαζιριστάν.

«Ένας πύραυλος έπληξε ένα σπίτι, ένας άλλος έπληξε ένα όχημα. Έχουμε πληροφορίες ότι τέσσερις εξτρεμιστές είναι νεκροί», είπε αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών στην Μιρανσάχ.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη επιβεβαίωσε την επίθεση και τον απολογισμό, ενώ ένας αξιωματούχος στην Πεσάβαρ δήλωσε ότι δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριξαν τέσσερις πυραύλους πλήττοντας ένα όχημα και σκοτώνοντας τρεις μαχητές.

Η περιοχή θεωρείται προπύργιο μαχητών που συνδέονται με τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα και σ' αυτήν έχει σημειωθεί δραματική αύξηση των πληγμάτων από αμερικανικά τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, ειδικά μετά την δημοσίευση πληροφοριών ότι ετοιμάζονταν τρομοκρατικές επιθέσεις «τύπου Μουμπάι» σε ευρωπαϊκές πόλεις. Στο Βόρειο Ουαζιριστάν θεωρείται ότι εδρεύει επίσης η ηγεσία του δικτύου Χακάνι - και αυτό χαρακτηρίζεται σχετιζόμενο με τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα.

Αξιωματούχοι στην Μιρανσάχ και στην Πεσάβαρ είπαν ότι προσπαθούν να ανακαλύψουν τις ταυτότητες των νεκρών καθώς και το εάν υπήρχε κάποιος από τους λεγόμενους «στόχους υψηλής αξίας» μεταξύ των νεκρών.

Πάνω από 220 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις 40 και πλέον επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την 3η Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ κατά κανόνα δεν επιβεβαιώνουν τις επιθέσεις των UAVs, πάντως μόνο ο αμερικανικός στρατός και η CIA διαθέτουν τα προηγμένα αυτά συστήματα στην περιοχή.

Οι επιθέσεις έχουν εξοργίσει τον τοπικό πληθυσμό κι έχουν προκαλέσει αρκετές εφόδους εναντίον οχηματοπομπών ανεφοδιασμού των δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν σε αντίποινα.

Τυπικά η κυβέρνηση του Πακιστάν διαμαρτύρεται για τις επιδρομές, που αποτελούν παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας, αλλά θεωρείται κοινό μυστικό ότι έχει συναινέσει σε αυτές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (14/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.