Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επιμένει στο πόλεμο του Αφγανιστάν η Τζ. Γκίλαρντ

Δεν αποσύρει το στρατό της χώρας από το Αφγανιστάν η Αυστραλή πρωθυπουργός.

Αμετάπειστη παραμένει η Αυστραλή πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στην απόφασή της, η αυστραλιανή στρατιωτική δύναμη να παραμείνει στο Αφγανιστάν, μη αποκλείοντας μάλιστα το ενδεχόμενο δεκαετούς δέσμευσης.

Είναι βέβαιη προς το παρόν η παραμονή αυστραλιανής δύναμης μέχρι το 2014, δεδομένου ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο η διάρκεια του οποίου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της εμπόλεμης κατάστασης.

Είναι φανερό ότι η πρωθυπουργός επιδιώκει να διευκρινίσει τη θέση της κυβέρνησης πριν τη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στη Λισσαβόνα με θέμα το Αφγανιστάν.

«Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι πότε είναι ασφαλές να αποχωρήσουμε σταδιακά. Θα ήταν ανώφελο να γίνει κάτι τέτοιο και αργότερα να αναγκαστούμε να επανέλθουμε στην αρχική μας θέση» τόνισε η Τζούλια Γλίλαρντ.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η Τζούλια Γκίλαρντ υιοθετεί μια θέση σκληρότερη από εκείνη των προκατόχων της, Κέβιν Ραντ και Τζον Χάουαρντ στο θέμα του Αφγανιστάν.

Σε αντίθεση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, επέτρεψε το θέμα να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, τόνισε δε ότι η αποχώρηση των αυστραλιανών στρατευμάτων θα πρέπει να γίνει όταν το Αφγανιστάν θα παύσει να είναι ο παράδεισος των τρομοκρατών, γεγονός που πιθανόν να πάρει πάνω από μια δεκαετία.

Ολοκληρώνοντας, δήλωσε ότι στη σύνοδο της Λισσαβόνας θα ζητήσει από τους αρχηγούς των χωρών να μην εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

«Επιβάλλεται να δώσουμε όλο το χρόνο που απαιτείται σ' αυτήν την παγκόσμια δύναμη, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι ορατά. Επιβάλλεται να είμαστε πραγματιστές».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (19/11/2010)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.