Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Δολοφονία Ιρανού επιστήμονα

Τα αυτοκίνητα δύο στελεχών του πυρηνικού προγράμματος τινάχθηκαν στον αέρα σχεδόν ταυτόχρονα

A.P., Reuters, AFP


ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ισραήλ και τις «δυτικές δυνάμεις» κατηγόρησε το Ιράν για τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δύο Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων χθες στην Τεχεράνη. Αποτέλεσμα των μυθιστορηματικών επιθέσεων ήταν να σκοτωθεί ο ένας επιστήμονας και να τραυματισθεί ο άλλος καθώς και να τραυματισθούν οι σύζυγοι των δύο. Παρά την ένταση που προκάλεσε το συμβάν, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι οι διεθνείς συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα αρχίσουν στις 5 Δεκεμβρίου στη Γενεύη. Τα αυτοκίνητα των δύο επιστημόνων, υψηλόβαθμων στελεχών του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τινάχθηκαν στον αέρα σχεδόν ταυτόχρονα χθες το πρωί, σε διαφορετικά σημεία της ιρανικής πρωτεύουσας, καθώς οι άνδρες κατευθύνονταν προς την εργασία τους. Τα μαγνητισμένα πακέτα-βόμβες φέρονται να τοποθέτησαν στα αυτοκίνητα διερχόμενοι άνδρες με μοτοσικλέτες.

«Οι ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς διέπραξαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον δύο καθηγητών του πανεπιστημίου Σαχίντ Μπεχεστί» μετέδωσε το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Φαρς. «Διακρίνει κανείς αναμφίβολα το χέρι του Ισραήλ και των δυτικών κυβερνήσεων πίσω από τη δολοφονία που δυστυχώς συνέβη» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ. Ο δολοφονηθείς Ματζίντ Σαχριαρί «διοικούσε ένα από τα κύρια έργα του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας» δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. Στις αρμοδιότητες του ΙΟΑΕ περιλαμβάνεται και ο εμπλουτισμός ουρανίου, ο οποίος κινεί υποψίες στη Δύση γιατί δυνητικά μπορεί να οδηγήσει και σε κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Ο Φερεϊντόν Αμπασί, που τραυματίσθηκε στην άλλη επίθεση, φέρεται, σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ως ειδικός στα λέιζερ στο ιρανικό υπουργείο Αμυνας και ως ένας από τους λίγους ειδικούς στον διαχωρισμό πυρηνικών ισοτόπων. Είναι κάτοχος διδακτορικού στην Πυρηνική Φυσική και μέλος των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, του ισχυρότερου ιρανικού στρατιωτικού σώματος.

Οι επιθέσεις εναντίον των επιστημόνων παραπέμπουν σε αντίστοιχη βομβιστική ενέργεια με τηλεκατευθυνόμενο μηχανισμό εναντίον του Ιρανού καθηγητή Φυσικής Μασούντ αλί Μοχαμαντί, έξω από το σπίτι του. Οι ιρανικές αρχές είχαν αποδώσει την ευθύνη και γι’ αυτήν την επίθεση στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ. Επίσης, το 2007, ο πυρηνικός επιστήμονας Αρντεσίρ Χοσεϊνπούρ είχε πέσει νεκρός από ύποπτη δηλητηρίαση με αέρια.

Ερωτηθείς για τις ιρανικές κατηγορίες, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ δεν σχολιάζει τέτοια ζητήματα. Η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί κάθε σχέση με προηγούμενες δολοφονίες Ιρανών επιστημόνων. Σε κάθε περίπτωση, οι συνομιλίες του Ιράν με την ομάδα των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία θα ανοίξουν κανονικά στη Γενεύη στις 5 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε ο πρέσβης της Τεχεράνης στη Μόσχα, Μαχμούντ Σατζαντί. Ο Ιρανός πρόεδρος Αχμεντινετζάντ τόνισε ότι δεν θα διαπραγματευθεί το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. «Ο πλήρης κύκλος εμπλουτισμού ουρανίου και η παραγωγή πυρηνικών καυσίμων είναι βασικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και δεν είναι διαπραγματεύσιμα» δήλωσε. Ομως «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για πυρηνικό εμπόριο».

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100012_30/11/2010_424282
(30/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.