Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Σε επιφυλακή η Γαλλία λόγω τρομοκρατικής απειλής

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού λόγω τρομοκρατικής απειλής παραμένει η Γαλλία, όπου τη Δευτέρα και την Τρίτη συνελήφθησαν πέντε ύποπτοι για την οργάνωση τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ. Οπως διευκρίνισε, ανάμεσα στους υπόπτους είναι μία γυναίκα και ένας άνδρας που προοριζόνταν για βομβιστές αυτοκτονίας.

Ο Γάλλος υπουργός επικαλέστηκε και πρόσφατες πληροφορίες, προερχόμενες από τη Σαουδική Αραβία, περί επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης –ή επιθέσεων– της Αλ Κάιντα στη Γαλλία. Κλίμα ανησυχίας προκάλεσε και ο Μπιν Λάντεν, που σε πρόσφατη ομιλία του ανέφερε για πρώτη φορά τη Γαλλία ως στόχο της οργάνωσης και συμφώνησε με την απαγωγή πέντε Γάλλων από το σκέλος της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική. Υπενθυμίζεται πως η κατάσταση συναγερμού επιβλήθηκε για πρώτη φορά στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, οπότε εκκενώθηκε όλη η περιοχή γύρω από τον Πύργο του Αϊφελ και ελήφθησαν έκτακτα μέτρα σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς. Οι γαλλικές αρχές φοβούνται ότι 25 ακραίοι ισλαμιστές γαλλικής υπηκοότητας, που έχουν εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, σχεδιάζουν επιθέσεις στη Γαλλία.

Τα παγιδευμένα δέματα

Ανησυχία στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη προκαλούν και τα παγιδευμένα δέματα που εστάλησαν από την Υεμένη στις ΗΠΑ. Το πρώτο πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα από το αεροδρόμιο της Κολωνίας στα τέλη Οκτωβρίου. Εντοπίσθηκε στο αεροδρόμιο των Ιστ Μίντλαντς στη Βρετανία. Ηταν ρυθμισμένο να εκραγεί πάνω από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η δεύτερη βόμβα είχε στόχο συναγωγές στο Σικάγο και εντοπίσθηκε στο Ντουμπάι. Την ευθύνη ανέλαβε η Αλ Κάιντα Υεμένης.

Το γεγονός ότι το δέμα πέρασε από το αεροδρόμιο της Κολωνίας –όπως και εκείνο που απασφαλίστηκε μέσα στην καγκελαρία στο Βερολίνο, είχε αποδέκτη την Αγκελα Μέρκελ και προερχόταν από την Ελλάδα– δημιουργεί ανησυχίες για πλημμελείς ελέγχους. Η Γερμανία έχει ζητήσει συνεργασία σε πανευρωπαϊκή κλίμακα για την καλύτερη οργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών, κάτι που επανέλαβε και χθες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_12/11/2010_422128

(12/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.