Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

O Oμπάμα κατά των πυρηνικών της Β. Κορέας


Reuters, AFP, A.P.


ΣΕΟΥΛ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε χθες τη Βόρειο Κορέα να σταματήσει να προκαλεί με τη συμπεριφορά της τη διεθνή κοινότητα, υποσχόμενος παράλληλα οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ διακόψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επίσης, ο κ. Ομπάμα, ο οποίος βρίσκεται στη Σεούλ για τη Σύνοδο των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G20), ζήτησε από τον Κινέζο πρόεδρο, Χου Ζιντάο, να χρησιμοποιήσει την επιρροή του, ώστε πείσει την Πιονγιάνγκ να μην προκαλεί τη Νότια Κορέα. Εξάλλου, το ζήτημα των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας συζητήθηκε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου του G20.

Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, μετά τον τορπιλισμό νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου από βορειοκορεατικό υποβρύχιο, τον περασμένο Μάρτιο. Η Πιονγιάνγκ αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για το τραγικό συμβάν, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 46 στρατιώτες, ενώ το Πεκίνο δεν έχει επισήμως επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά. Ακολούθησαν και άλλα περιστατικά, όπως ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στα σύνορα Βορρά-Νότου, ανταλλαγές πυροβολισμών μεταξύ στρατιωτών στη μεθόριο, ακόμη και απειλές για πόλεμο από την πλευρά της Πιονγιάνγκ.

Σε συνάντηση που είχε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μουνγκ Μπακ, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να βοηθήσει τη Βόρεια Κορέα να βγει από τη διεθνή απομόνωση και να την ενισχύσει οικονομικά, με προϋπόθεση όμως τον πυρηνικό της αφοπλισμό. Ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε και αμερικανική στρατιωτική βάση στη Νότια Κορέα, όπου μίλησε για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της περιοχής, ενώ συνομιλίες για το θέμα των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας επρόκειτο να έχουν και οι κύριοι Λι και Χου.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_12/11/2010_422124
(12/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.