Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010
Αμφίβολη η επικύρωση της πυρηνικής συμφωνίας με τη Ρωσία από τις ΗΠΑ
Εν αμφιβόλω τίθεται η επικύρωση από τη γερουσία της συμφωνίας περιορισμού πυρηνικών όπλων μεταξύ ΗΠΑ Ρωσίας, που μέχρι πρότινος θεωρείτο δεδομένη, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα πασχίζει να εξασφαλίσει ψήφους Ρεπουμπλικανών του σώματος.
Η Νέα START απειλείται τώρα με καταψήφιση εξαιτίας της ανατροπής της πλειοψηφίας στη γερουσία μετά την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες των ενδιάμεσων εκλογών τον Ιανουάριο και τη συρρίκνωση της ισχύος των Δημοκρατικών κατά έξι έδρες. Η ενδεχόμενη αποτυχία της επικύρωσης της συνθήκης θα αποτελέσει σημαντική ήττα για την εξωτερική πολιτική Ομπάμα και το στόχο του προέδρου για αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία.
Αντίδραση από τους Ρεπουμπλικανούς
Η συνθήκη, που υπεγράφη από τους προέδρους των δύο χωρών τον Απρίλιο, αποτελεί την κορύφωση της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων στον κόσμο. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η συνθήκη θα πλήξει την αμερικανική άμυνα και ότι δεν προσφέρει ικανές εγγυήσεις περιορισμού του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου.
Η κυβέρνηση Ομπάμα φοβάται ότι η επικύρωση της συνθήκης μπορεί να αναβληθεί επ' αόριστον αν η ψηφοφορία καθυστερήσει κι άλλο. «Το σημερινό Κογκρέσο, του οποίου η θητεία λήγει σε λίγες εβδομάδες, αποτελεί την ύστατη ευκαιρία μας για επικύρωση της START», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αρμόδια για θέματα αφοπλισμού Ελεν Τάουσερ.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ασκούν πιέσεις σε Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, έχοντας συστήσει επιτροπή στήριξης της συνθήκης, στην οποία μετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου, αλλά και απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί όλων των όπλων, που υποστηρίζουν ότι η συνθήκη είναι αναγκαία και πρέπει να αποτελέσει πεδίο διακομματικής συμφωνίας.
Το «κλειδί» για το «ναι» των Ρεπουμπλικανών
Το «κλειδί» της επικύρωσης μοιάζει όμως να κρύβεται στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Κάιλ, που στηρίζει τη συνθήκη και φαίνεται να έχει πείσει ικανό αριθμό συναδέλφων του. Ο Κάιλ ζητά, όμως, σε αντάλλαγμα τη σημαντική ενίσχυση της χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων, που θα ευνοήσουν μεταξύ άλλων την πολιτεία της Αριζόνα, όπου εκλέγεται.
Η συνθήκη START θα περιορίσει τον αριθμό πυρηνικών κεφαλών κάθε χώρας στις 1.550 από το σημερινό ανώτατο όριο των 2.200, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο χώρες να επιθεωρούν το οπλοστάσιο η μία της άλλης.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Associated Press (11/11/2010)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.