Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για Ναζί


Του Eric Lichtblau
The New York Times


Έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι η αμερικανική κυβέρνηση και τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας δημιούργησαν ασφαλές καταφύγιο για Ναζί και τους συνεργάτες τους στα μεταπολεμικά χρόνια.

Η έκθεση των 600 σελίδων, που παρέμενε μυστική τα τελευταία τέσσερα χρόνια, προσφέρει νέα στοιχεία για περίπου 24 υποθέσεις ανώτατων στελεχών των Ναζί. Το υπουργείο περιγράφει έτσι την αναζήτηση του διαβόητου δρος Γιόζεφ Μένγκελε, γνωστού και ως Αγγέλου του Θανάτου στο Αουσβιτς, μέρος του τριχωτού της κεφαλής του οποίου παρέμεινε για δεκαετίες σε συρτάρι στελέχους του υπουργείου στην Ουάσιγκτον, καθώς και τη δολοφονία υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες πρώην στρατιώτη των Βάφεν Ες Ες στο Νιου Τζέρσεϊ, αλλά και την εσφαλμένη αναγνώριση του φρουρού του στρατοπέδου εξόντωσης της Τρεμπλίνκα, γνωστού με το ψευδώνυμο Ιβάν ο Τρομερός. Η έκθεση καταγράφει επιτυχίες και αποτυχίες των δικηγόρων, ιστορικών και ερευνητών του Γραφείου Ειδικών Ερευνών (OSI) του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ιδρύθηκε το 1979 με στόχο την απέλαση πρώην Ναζί.

Η περιγραφή της εμπλοκής της CIA και των σχέσεών της με πρώην Ναζί αποτελεί την πλέον ενοχλητική αποκάλυψη της έκθεσης. Αν και το υπουργείο απέφυγε να κοινοποιήσει την έκθεση αμέσως μετά τη σύνταξή της το 2006, δικαστική αγωγή τον περασμένο μήνα υποχρέωσε την υπηρεσία να κοινοποιήσει εκδοχή της έκθεσης, με μεγάλες περικοπές. Μεταξύ των αποκαλύψεων περιλαμβάνεται η βοήθεια της CIA στον βοηθό του Άϊχμαν, Όττο φον Μπόλσβινγκ, που εργάσθηκε για τη CIA μετά το 1954, παρότι είχε σχεδιάσει την «εκκαθάριση» των Εβραίων της Γερμανίας. Στην περίπτωση του Τσερίμ Ζομπσοκόφ, πρώην στρατιώτη των Βάφεν Ες Ες, η έκθεση αποκαλύπτει ότι αυτός υπήρξε πληροφοριοδότης της CIA μέχρι τη δολοφονία του από βόμβα το 1985.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.