Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ο νέος ΟΗΕ θα αργήσει

The New York Times

Η ιδέα της αναδιάρθρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τελεί υπό διαπραγμάτευση για δεκαοκτώ, ολόκληρα, χρόνια και το τέλος τους κάθε άλλο παρά διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ατέρμονες οι συζητήσεις υπό την αιγίδα της Ανοικτής Ομάδας Εργασίας, στην οποία πολλοί διπλωμάτες αναφέρονταν περιπαικτικά ως «η επιτροπή που ποτέ δεν τελειώνει», - διαλύθηκε το 2009 προκειμένου να ξεκινήσουν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις. Παρ’ όλα αυτά, άπαντες γνωρίζουν ότι εκείνοι οι οποίοι συμμετέχουν στις υποτιθέμενες συνομιλίες απλώς διαβάζουν τα έγγραφα με τις θέσεις των χωρών που εκπροσωπούν και στη συνέχεια αποχωρούν. Ακόμα, πάντως, κι αν κάποια στιγμή δημιουργηθούν συνθήκες πραγματικής διαπραγμάτευσης, η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται απίθανη.

Το βασικότερο θέμα στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων παραμένει η αύξηση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γύρω από το συγκεκριμένο επίμαχο ζήτημα, περιστρέφονται άλλα όπως αυτό της μονιμότητας των μελών - πολλά κράτη τάσσονται υπέρ της εκλογής. Ενα, ακόμα, σημαντικό θέμα είναι αν τα νέα μόνιμα μέλη θα έχουν το δικαίωμα της άσκησης βέτο ή όχι. Προτάσεις, βέβαια, υπάρχουν πολλές. Μια απ’ αυτές θέλει πέντε νέα μόνιμα μέλη δίχως δικαίωμα άσκησης βέτο και άλλα πέντε που θα εκλέγονται. Σύνολο: Είκοσι πέντε μέλη.

Επί της αρχής δε, όλοι μοιάζουν να συμφωνούν ότι το υπάρχον καταστατικό του ΟΗΕ αντανακλά τον κόσμο του 1945 και πως συνεπώς το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να διευρυνθεί έτσι ώστε να αποκτήσουν οι αναδυόμενες δυνάμεις του κόσμου το ειδικό βάρος που τους αναλογεί. Οι μόνιμες θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αυξήθηκαν από ένδεκα σε δεκαπέντε το 1965, ενώ η Κίνα κατέλαβε την έδρα των Εθνικιστών Κινέζων το 1971. Κατά τ’ άλλα, όμως, οι ανά τον πλανήτη περιφερειακοί ανταγωνιστές αδυνατούν να συμφωνήσουν για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα καταλάβουν τις νέες μόνιμες έδρες.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα πρωτοτύπησε κατονομάζοντας την Ινδία ως υποψήφια για μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Λίγοι θυμούνται ότι οι ΗΠΑ είχαν προ πενταετίας υποστηρίξει και το ιαπωνικό αίτημα για μια μόνιμη θέση. Τότε, μάλιστα, είχαν ξεσπάσει σοβαρά επεισόδια στο Πεκίνο και η κινεζική κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί μια τέτοια εξέλιξη λόγω των όσων διέπραξαν οι Ιάπωνες στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, η Κίνα φέρεται να μη συμφωνεί με την προοπτική της διεύρυνσης των μελών του συμβουλίου. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία εμφανίζονται πιο ευέλικτες.

Μερίδα αναλυτών, τέλος, πιστεύει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν το διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας θα είναι πιο αποτελεσματικό.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_14/11/2010_422406
(14/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.