Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Επέκταση της ζώνης δράσης των UAV στο Πακιστάν θέλει η CIA


Η CIA ζητά να επεκταθεί το τμήμα της επικράτειας του Πακιστάν στο οποίο θα μπορούν να δρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να επεκτείνουν την περιοχή στο Πακιστάν μέσα στην οποία μπορούν να δρουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post.

Επικαλούμενη μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Πακιστάν, η εφημερίδα ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν περιοχές γύρω από την πόλη Κουέτα, όπου λένε ότι κρύβεται η ηγεσία των Ταλιμπάν. Ωστόσο το αίτημα που φέρονται να υποβάλλουν περιλαμβάνει και εκτενέστερα τμήματα των ημιαυτόνομων περιοχών των φυλών.

Χθες Παρασκευή μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε ένα όχημα σε χωριό στο Βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις φερόμενους ως εξτρεμιστές, δήλωσαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας του Πακιστάν. Τρεις ημέρες νωρίτερα, παρόμοια επίθεση είχε αποβεί στο θάνατο τουλάχιστον 15 «μαχητών» και στην καταστροφή ενός «κέντρου εκπαίδευσης» βόρεια της Μιρανσάχ.

Στόχος της χθεσινής επίθεσης πιστεύεται ότι ήταν μέλη του δικτύου Χακάνι, στο οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για τη βάση της CIA στη Χοστ τον Δεκέμβριο με επτά πράκτορές της να βρίσκουν το θάνατο.

Πάνω από 220 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν σε πάνω από 40 επιδρομές από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη μετά την 3η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Ποστ, το Ισλαμαμπάντ απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, και συμφώνησε σε πιο «μετριοπαθείς» προτάσεις, όπως η επέκταση της παρουσίας της CIA στην Κουέτα. «Περιμένετε από μας να ανοίξουμε τον εναέριο χώρο μας σε ό,τι πετάτε. Σε ποια χώρα μπορείτε να το κάνετε αυτό;», φέρεται να είπε στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενο ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών του Πακιστάν.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί τη ζώνη των φυλών, που χαρακτηρίζει «το πιο επικίνδυνο μέρος στη Γη», ως άτυπο αρχηγείο και ορμητήριο της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και επικρίνει το Ισλαμαμπάντ διότι δεν εξαπολύει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές χερσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (20/11/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.