The Economist
Αν ορισμένοι ειρωνεύτηκαν το γεγονός ότι ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν, με το «παιδικό» πρόσωπο, προορίζεται να γίνει δικτάτορας της Βόρειας Κορέας, αυτήν την εβδομάδα τους κόπηκε το γέλιο. To 65λεπτο σφυροκόπημα του μικρού νησιού Γεονπιεόγκ στις 23 Νοεμβρίου ήταν ο πρώτος βομβαρδισμός πολιτικών στόχων από τότε που τελείωσε ο πόλεμος της Κορέας, το 1953. Τέσσερις Νοτιοκορεάτες – δύο πολίτες και δύο πεζοναύτες– σκοτώθηκαν στο μακελειό που ισοπέδωσε σπίτια και εγκαταστάσεις. Ωστόσο, η άμεση απάντηση της Νότιας Κορέας ήταν μετρημένη λόγω του φόβου κλιμάκωσης, την οποία η Σεούλ και οι σύμμαχοί της θέλουν να αποφύγουν σχεδόν με κάθε κόστος (και αυτό το γνωρίζουν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ). Μετά τον τορπιλισμό του νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου Τσεονάν, που στοίχισε τη ζωή σε 46 μέλη του πληρώματός του, υπήρξε μία περίοδος αμφιβολίας για το ποιος είναι υπεύθυνος. Αυτή τη φορά όχι. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος είναι Νοτιοκορεάτης, χαρακτήρισε το συμβάν της περασμένης εβδομάδας ένα από τα σοβαρότερα από το τέλος του πολέμου της Κορέας.
Ο βομβαρδισμός έγινε λίγες μόνο ημέρες αφότου η Βόρεια Κορέα αποκάλυψε ότι διαθέτει μία νέα εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου. Οι επιστήμονες που τη στελεχώνουν είπαν στους Αμερικανούς επισκέπτες της ότι σκοπός του εργοστασίου είναι να εμπλουτίζει ουράνιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κανείς δεν παρέλειψε να αντιληφθεί το μήνυμα – ότι δηλαδή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή γόμωσης για πυρηνικά όπλα. Μόνο οι κυβερνώντες της Πιονγιάνγκ πράγματι γνωρίζουν τι θέλουν να καταφέρουν με όλα αυτά, αλλά τουλάχιστον μπορούν να εξαχθούν δύο λογικά σενάρια μετά τις τελευταίες προκλήσεις.
Το πρώτο σενάριο είναι ότι το καθεστώς επιστρέφει στις γνωστές του τακτικές, προσπαθώντας διά του εκφοβισμού να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Από την πλευρά τους, η Νότια Κορέα και οι σύμμαχοί της, δηλαδή η Ιαπωνία και η Αμερική, έχουν εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκινήσει να εφαρμόζουν μία τακτική την οποία η κυβέρνηση Ομπάμα αποκαλεί «στρατηγική υπομονή». Προσφέρονται να ξαναξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις μόνο όταν ο Βορράς δεσμευθεί ουσιαστικά ότι θα ξεφορτωθεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Ο αντίπαλός τους, απελπισμένος για χρηματική βοήθεια και διεθνή αναγνώριση, μπορεί να ανεβάζει τους τόνους για να κάμψει την υπομονή τους. Το καθεστώς άλλωστε γνωρίζει ότι χωρίς πυρηνικά όπλα θα χάσει το στρατηγικό βάρος που διαθέτει και δεν θα μπορεί να εξαναγκάζει τους γείτονές του να του προσφέρουν βοήθεια. «Τραβάνε το σχοινί όσο μπορούν, αλλά δεν καταφέρνουν τίποτε», σημειώνει ο Andrew Gilholm, αναλυτής κινδύνου στην εταιρεία Control Risks. Πιστεύει ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι «δεν μπορεί να την αγνοεί».
Το δεύτερο σενάριο είναι ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να δείξει στον λαό της ότι ο Κιμ Γιουνγκ Ουν που προορίζεται σύντομα ν’ αναλάβει δικτάτορας είναι τόσο σκληρός όσο και ο πατέρας του, Κιμ Γιουνγκ Ιλ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το καθεστώς προσπαθεί να δείξει ότι είναι σταθερό και στιβαρό, την ώρα που η χώρα εισέρχεται σε μία περίοδο αστάθειας.
Οποιο σενάριο και να αληθεύει (και μπορεί να αληθεύουν και τα δύο), η Νότια Κορέα και οι σύμμαχοί της είναι σε δύσκολη θέση: Πώς μπορούν να απαντήσουν στις προκλήσεις χωρίς να ρισκάρουν την κλιμάκωση; Η Αμερική απάντησε στέλνοντας ένα αεροπλανοφόρο για να συμμετάσχει σε κοινά γυμνάσια με τον νοτιοκορεατικό στρατό κοντά στο νησί όπου εκδηλώθηκε το περιστατικό. Τα ναυτικά γυμνάσια υποτίθεται θα εκφοβίσουν τον Βορρά, ώστε να μην ξαναρίξει βολές πυροβολικού στις περιοχές κοντά στα σύνορα.
Ο μόνος που μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο είναι η Κίνα, πιέζοντας τον απείθαρχο σύμμαχό της. Ωστόσο, μετά τον βομβαρδισμό, όπως είχε γίνει και μετά τη βύθιση του Τσεονάν, η Κίνα αρκέστηκε να ζητήσει ηρεμία από όλους και να μην καταδικάσει κανέναν.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_28/11/2010_424129
(28/11/2010)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.