Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Συμφωνία για δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες


Reuters, A.P., AFP


ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ. Κατ’ αρχήν συμφωνία για την αγορά δύο γαλλικών πυρηνικών αντιδραστήρων τρίτης γενιάς από την Ινδία επετεύχθη στη χθεσινή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί με τον Ινδό πρωθυπουργό Σινγκ. Ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Ινδία περιστοιχιζόμενος από έξι υπουργούς και πενήντα επιχειρηματίες.

Η Ινδία αποτελεί σημαντική αγορά πυρηνικής τεχνολογίας, αφότου η Δύση αποδέχθηκε την άρνησή της να υπαχθεί στο καθεστώς ελέγχου των πυρηνικών και να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης πυρηνικού υλικού προς την Ινδία ήρθη το 2008, ενώ η Γαλλία, που ουδέποτε υποστήριξε ουσιαστικά το εμπάργκο, είχε προετοιμάσει το έδαφος για πυρηνικές συμφωνίες με την Ινδία ήδη από την εποχή του προέδρου Ζακ Σιράκ.


Προετοιμαζόμενη για τα πρώτα συμβόλαια προμήθειας πυρηνικής τεχνολογίας από το εξωτερικό, η Ινδία ψήφισε πρόσφατα νόμο περί ευθύνης των εταιρειών που κατασκευάζουν πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο οποίος διασφαλίζει ότι οι εταιρείες θα επωμισθούν το οικονομικό κόστος ενδεχόμενων ατυχημάτων. Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την ερμηνεία του νόμου.

Στον στρατιωτικό τομέα, θεωρείται δεδομένη η συμφωνία για αναβάθμιση 51 ινδικών αεροσκαφών τύπου Μιράζ, αλλά τα πάντα παραμένουν ανοιχτά ως προς το μεγαλύτερο «πακέτο» της προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών. Φέτος έχουν ήδη επισκεφθεί την Ινδία ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένονται οι επισκέψεις των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας. Η ινδική οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 9% και ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει την ασιατική χώρα ως σημαντικό εταίρο στις ζυμώσεις για την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του G20. H Γαλλία προσφέρει επίσης τη στήριξή της στην είσοδο της Ινδίας στη λέσχη των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που επετεύχθησαν στο ταξίδι του Σαρκοζί φθάνουν τα 20 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γάλλου προέδρου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η υπενοικίαση αεροσκαφών Airbus από τις ινδικές αερογραμμές και η κατασκευή εργοστασίου ελαστικών της εταιρείας Μισελέν στη νότια Ινδία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_07/12/2010_424985
(07/12/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.