Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011
«Οχι» Ε.Ε. στο Ιράν για έλεγχο πυρηνικών εγκαταστάσεων
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα απορρίψει πρόταση του Ιράν να ελέγξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Αυτό δήλωσε η Κάθριν Αστον, υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. «Αυτό που υποστηρίζω είναι ότι η ΙΑΕΑ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, έχει τη δικαιοδοσία να διενεργεί ελέγχους στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και ελπίζω ότι η Τεχεράνη να συνεχίσει να διευκολύνει το έργο της», τόνισε η Αστον μετά τη συνάντησή της με τον Γιάνος Μαρτόνι, υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, προεδρεύουσας για το τρέχον εξάμηνο της Ε.Ε. Υπό αυτή την ιδιότητα, η Ουγγαρία προσεκλήθη από το Ιράν για να διενεργήσει ελέγχους στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τις ερχόμενες εβδομάδες. Ανάλογη πρόσκληση όμως δεν έλαβαν ούτε η Βρετανία ούτε η Γαλλία ούτε η Γερμανία -οι οποίες συγκαταλέγονται μεταξύ των έξι δυνάμεων που από καιρό εις καιρόν έχουν συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα- ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, το Ιράν προσκάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Δύση υποψιάζεται ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης αποσκοπεί στην κατασκευή βόμβας, άποψη την οποία απορρίπτει το Ιράν. Η Κάθριν Αστον υπογράμμισε ότι διαβουλεύτηκε με τη Ρωσία και την Κίνα προτού προχωρήσει στην απόφασή της να απορρίψει την πρόσκληση της Τεχεράνης.
Δυτικοί διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι πρόθεση του Ιράν ήταν να διασπάσει τις έξι δυνάμεις -τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και την Κίνα- ώστε να αποδυναμώσει την ισχύ των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Τεχεράνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η Ρωσία και η Κίνα έχουν υιοθετήσει ηπιότερη στάση έναντι του Ιράν.
Την περασμένη Τετάρτη, πηγές της δυτικής διπλωματίας ανέφεραν ότι η Ε.Ε., η Ρωσία και η Κίνα θα πρέπει να απορρίψουν την πρόσκληση του Ιράν. Τόνιζαν ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν την πρόσκληση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να διασπαστεί το ενιαίο μέτωπο των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η Κάθριν Αστον πάντως δεν διευκρίνισε αν θεωρεί την πρωτοβουλία του Ιράν απόπειρα διάσπασης της ομάδας των έξι χωρών.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_08/01/2011_427950
(08/01/2011)
Ετικέτες
ΕΕ,
Ιράν,
Πυρηνικά Όπλα,
Πυρηνική Ενέργεια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.