Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Η Αίγυπτος σκληραίνει τα μέτρα ασφαλείας


Των Liam Stack και David D. Kirkpatrick
The New York Times



Αυξημένα μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν οι αιγυπτιακές Αρχές μετά από την αιματηρή επίθεση ανήμερα την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σε κοπτική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια, με συνέπεια το θάνατο είκοσι ενός ατόμων και τον τραυματισμό άλλων εκατό.

Τα μέτρα λήφθηκαν και υπό το φόβο νέων επιθέσεων, τόσο ενόψει όσο και κατόπιν των εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα, τα οποία οι Κόπτες εορτάζουν στις 6 Ιανουαρίου. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να συλλαμβάνουν οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο ως επίσης και να αποτρέπουν την συγκέντρωση πληθών έξω από εκκλησίες.


Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Μάσρι Αλ Γιούμ» τουλάχιστον επτά άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται για ανάκριση από τις αιγυπτιακές Αρχές σε σχέση με την επίθεση της Πρωτοχρονιάς ενώ άλλα δέκα άτομα ανακρίθηκαν και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθερα.

Παρουσία της αστυνομίας
Η αιγυπτιακή Αστυνομία έκανε τις τελευταίες μέρες αισθητή την παρουσία της στους δρόμους τόσο του Καΐρου όσο και της Αλεξάνδρειας, ενίοτε με πλήρη αντιδιαδηλωτική εξάρτηση, σε μια προσπάθεια ελέγχου των μεμονωμένων αλλά δυναμικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας από πλευράς των Κοπτών της χώρας και άλλων ομάδων οι οποίες αποδίδουν ολιγωρία στην Κυβέρνηση σε σχέση με την τελευταία επίθεση.

Ενδεικτική αυτής της ατμόσφαιρας ανάμεσα στους Κόπτες είναι και η δήλωση ενός οργισμένου διαδηλωτή, μετά από τη λειτουργία στην Εκκλησία των Αγίων στην Αλεξάνδρεια, εκεί όπου έγινε η επίθεση της Πρωτοχρονιάς και όπου ένας σταυρός, τυλιγμένος σε ένα ματωμένο σεντόνι στήθηκε πρόχειρα για να θυμίζει το μακελειό: «Εάν αυτό είχε γίνει σε τζαμί», είπε ο διαδηλωτής, «η Κυβέρνηση θα είχε κάνει κάτι. Αλλά με μας αυτό γίνεται κάθε χρόνο, και κάθε μέρα χωρίς να κάνουν το παραμικρό».

Η βομβιστική επίθεση ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ήταν η τρόπον τινά η βίαιη κατάληξη του 2010, του πιο αιματηρού έτους σε τέσσερις δεκαετίες θρησκευτικής βίας στην Αίγυπτο. Ενός έτους το οποίο ξεκίνησε με την επίθεση μουσουλμάνου ενόπλου εναντίον Κοπτών πιστών στην πόλη Ναγκ Χαμάντι στις 6 Ιανουαρίου 2010, ανήμερα των Χριστουγέννων των Κοπτών.

Αναλυτές επισημαίνουν πως η επίθεση της Πρωτοχρονιάς ήταν κατά κάποιο τρόπο η κορύφωση μιας μακράς περιόδου έξαρσης βίας εναντίον των Κοπτών Χριστιανών της Αιγύπτου οι οποίοι αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές η φύση αλλά και η έκταση της επίθεσης (την οποία, φαίνεται πως διενήργησε ένας καμικάζι ζωσμένος με εκρηκτικό μηχανισμό με καρφιά και άλλα αιχμηρά μέταλλα) διαφέρει από παλαιότερα επεισόδια θρησκευτικής βίας του παρελθόντος τα οποία προκάλεσαν ένταση ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς της Αιγύπτου, ειδικά την τελευταία δεκαετία.

Σημαντική η σταθερότητα
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως σε αντίθεση με αυτά τα επεισόδια βίας η επίθεση της Πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια θύμιζε περισσότερο τις επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών στη δεκαετία του 1990 ενάντια σε Χριστιανούς, σε τουρίστες και σε κρατικές υπηρεσίες. Κάτι, που θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την απαρέσκεια στο εσωτερικό της Αιγύπτου για την 30ετή διακυβέρνηση του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, κύριος πυλώνας της οποίας υπήρξε πάντοτε η διατήρηση της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας.

Οι αιγυπτιακές Αρχές επιμένουν στο συμπέρασμα ότι οι δράστες της τελευταίας επίθεσης είχαν τουλάχιστον ως πηγή έμπνευσής τους την Αλ Κάιντα ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εξάλλου, αναλυτές επισημαίνουν πως παρότι ουδείς έχει λάβει μέχρι σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στην Αλεξάνδρεια, μια ομάδα η οποία αυτοαποκαλείτο «Αλ Κάιντα του Ιράκ» απείλησε, προ διμήνου, με επιθέσεις εναντίον χριστιανικών εκκλησιών στην Αίγυπτο ως αντίποινα για αυτό που αποκαλούσε «απαγωγή» δύο μουσουλμάνων γυναικών, δύο γυναικών οι οποίες ήθελαν να εγκαταλείψουν το Ισλάμ και να ασπαστούν το χριστιανισμό.

«Ξένος δάκτυλος»
Και ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αρχικώς, σε διάγγελμά του, είχε αποδώσει την επίθεση σε «ξένο δάκτυλο». Ωστόσο, στην πορεία, οι αιγυπτιακές Αρχές αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως η επίθεση φαίνεται να είναι έργο Αιγυπτίων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η προσπάθεια του Καΐρου να αποδώσει την επίθεση σε ξένους παράγοντες ή τουλάχιστον σε λόγους άσχετους με τις εσωτερικές θρησκευτικές διαφορές εντασσόταν σε μια προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω ανάφλεξης στις σχέσεις ανάμεσα στις θρησκευτικές ομάδες της χώρας.

Στον απόηχο της επίθεσης της Πρωτοχρονιάς κάποιοι Αιγύπτιοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, χρησιμοποίησαν το Ίντερνετ προκειμένου να καλέσουν τους μουσουλμάνους της χώρας να παραστούν στις λειτουργίες των κοπτικών Χριστουγέννων ως ένδειξη αλληλεγγύης.

Άλλοι, έβαλαν μηνύματα στο Facebook στη σελίδα της Μαριούμα Φέκρι, μιας νεαρής κοπέλας η οποία σκοτώθηκε στην επίθεση. Πριν φύγει για τη λειτουργία η Φέκρι είχε γράψει: «Αυτή η χρονιά φεύγει με τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής μου». Και: «Έχω τόσες πολλές ευχές για το 2011... ελπίζω να πραγματοποιηθούν... σε παρακαλώ Θεέ μου, μείνε κοντά μου και κάνε τις όλες πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.