Θύελλα διαμαρτυριών στη Γερμανία για τις θέσεις της συμπροέδρου της Αριστεράς σχετικά με τους «δρόμους για τον κομμουνισμό» .
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στη Γερμανία η νέα ηγέτις του Die Linke, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δημοσιεύοντας ένα μανιφέστο με τίτλο «Οι δρόμοι προς τον κομμουνισμό». Για τις θέσεις που εκφράζει σε αυτό το μανιφέστο η Γκεζίνε Λετς επικρίθηκε έντονα από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Έντονη κριτική ασκήθηκε όμως και στο εσωτερικό του κόμματος, όπου συμμετέχουν πρώην κομμουνιστές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και δυσαρεστημένοι σοσιαλδημοκράτες.
Αν δεν υπήρχε ο προκλητικός τίτλος, το μανιφέστο της Λετς - η οποία εξελέγη συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς τον περασμένο Μάιο μαζί με τον πρώην συνδικαλιστή Κλάους Ερνστ - ίσως να περνούσε απαρατήρητο. Άλλωστε δεν περιλαμβάνει τίποτα το επαναστατικό, παρόλο που προτείνει μια «επαναστατική ρεαλπολιτίκ» . Η Λετς ζητά μια «ανακαίνιση του γερμανικού οίκου» και την «ανάπτυξη δημοσίων υπηρεσιών υψηλής ποιότητας» . Αυτό που προκάλεσε τις αντιδράσεις είναι μια φράση αυτού του πρώην μέλους του ενιαίου κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας (SED), και στη συνέχεια μέλους του διαδόχου του, του PDS: «Ο κομμουνισμός επιδιώκει την ισότητα». Ο μόνος τρόπος να βρούμε τους δρόμους προς τον κομμουνισμό, σημειώνει η Γερμανίδα βουλευτής, «είναι να ξεκινήσουμε να τους δοκιμάζουμε, είτε βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση είτε στην κυβέρνηση».
Δίνοντας την εντύπωση ότι, είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, στόχος του κόμματός της είναι η επιστροφή στον κομμουνισμό, η Γκεζίνε Λετς έστρωσε το χαλί στο κόμμα της Αγγελα Μέρκελ (CDU) και στους σοσιαλδημοκράτες του SPD. Ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέχε κατήγγειλε αυτή τη «σκανδαλώδη κομμουνιστική νοσταλγία», ενώ ένας αξιωματούχος του βαυαρικού CDU - ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ - ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης να εξετάσει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το Die Linke. «Προτείνοντας την επιστροφή του κομμουνισμού στη Γερμανία», τόνισε, «η ηγεσία του κόμματος συνιστά απειλή για το Σύνταγμα».
Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, ζήτησε εξηγήσεις από το κόμμα της Αριστεράς. Το τελευταίο, συνιδρυτής του οποίου ήταν ο πρώην υπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Οσκαρ Λαφοντέν, αφαίρεσε από το SPD ένα σημαντικό μέρος ψήφων στις εκλογές του 2009. Από τότε που ο «κόκκινος Οσκαρ» εγκατέλειψε όμως την ηγεσία για λόγους υγείας, το κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Και ένας από τους λόγους είναι ότι το καταδιώκει το φάντασμα του κομμουνισμού. Κάθε τόσο, το Die Linke έρχεται σε δύσκολη θέση από τις αποκαλύψεις για σχέσεις στελεχών του με τη Στάζι, τη μυστική αστυνομία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Και ποτέ δεν φρόντισε να πάρει με σαφήνεια τις αποστάσεις του από εκείνη την περίοδο κι εκείνο το καθεστώς. Σήμερα, το κόμμα ελπίζει να εκμεταλλευτεί το κύμα της νοσταλγίας που σαρώνει τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
Για τον Ουμπέρτους Κνάμπε, επικεφαλής της ένωσης θυμάτων της Στάζι, οι θέσεις της Λετς είναι αποκαλυπτικές. «Όταν οι ηγέτες του Die Linke προβληματίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την επιστροφή στον κομμουνισμό, δεν μπορεί παρά να ανησυχούμε», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις της Λετς «οδυνηρές και αφόρητες» για τα θύματα του κομμουνισμού. Τις αποστάσεις τους έσπευσαν να πάρουν από τις θέσεις του Μανιφέστου πολλά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Κλάους Λέντερερ, επικεφαλής του κόμματος στο Βερολίνο. «Η ρήξη με τον σταλινισμό», δήλωσε, «ήταν η συνέπεια των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού».
Και η ίδια η Γκεζίνε Λετς; Μπροστά σε αυτή την κατακραυγή, η συμπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς κατήγγειλε τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού και εξήγησε ότι πραγματικός της στόχος είναι η πορεία προς τον «δημοκρατικό σοσιαλισμό». Αλλά οι εξηγήσεις της δεν έπεισαν. Και η πολιτική τάξη του Βερολίνου ειρωνεύεται πλέον το αταίριαστο δίδυμο της ηγεσίας του Die Linke: «Η Γκεζίνε θέλει να γυρίσει στον κομμουνισμό, ενώ ο Ερνστ ζεσταίνεται στην πολυτελή του λιμουζίνα» .
Την ίδια ώρα, η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών της: σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η Die Welt, το 60% των Γερμανών κρίνει θετικά την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, έναντι 40% πριν από έξι μήνες. Η ίδια εμφανίζει αύξηση της δημοτικότητάς της κατά 9%, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πιο δημοφιλής πολιτική προσωπικότητα της χώρας, πάντως, παραμένει ο υπουργός Αμύνης Καρλ-Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. (10/01/2011) Πηγή: Le Figaro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.