Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Ανοδος της Τουρκίας στο Ιράκ

The New York Times

Ενισχυμένη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Τουρκία αυξάνει την επιρροή της στο ταραγμένο Ιράκ. Από τα πεδία άντλησης πετρελαίου στον Βορρά μέχρι τη Βασόρα στον Νότο, η Αγκυρα πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης, γεγονός που αναδεικνύει πόσο έχουν ανεβεί οι μετοχές της στον αραβικό κόσμο, ο οποίος για πολλά χρόνια την αντιμετώπιζε με καχυποψία

Η άνοδός της στο Ιράκ, μια χώρα για την οποία ερίζουν οι ΗΠΑ και το Ιράν, ενδεχομένως να αποδειχθεί η μεγαλύτερη επιτυχία της εξωτερικής της πολιτικής μέχρι σήμερα, καθώς βγαίνει από τη σκιά της Δύσης και εφαρμόζει με σιγουριά τη δική της ανεξάρτητη διπλωματία. Η επιρροή της Τουρκίας είναι μεγαλύτερη στο βόρειο Ιράκ και πιο εκτεταμένη στο σύνολο της επικράτειας από εκείνη του Ιράν, αν και ίσως δεν είναι τόσο βαθιά ριζωμένη όσο εκείνη της Τεχεράνης. Ενώ η Αμερική εισέβαλε και κατέλαβε το Ιράκ, χάνοντας 4.400 στρατιώτες, η Τουρκία χρησιμοποιεί την ήπια ισχύ, ενισχύοντας την επιρροή της διά μέσου της κουλτούρας, του πολιτισμού, της οικονομικής διείσδυσης και της εκπαίδευσης.

«Το κόλπο είναι ότι είμαστε ευπρόσδεκτοι εδώ», μας λέει ο Αλί Ριζά Οζκοσκούν, πρόξενος στο τουρκικό προξενείο της Βασόρας, μιας από τις τέσσερις διπλωματικές βάσεις που διατηρεί η χώρα στο Ιράκ.

Μάλιστα, ενώ η Τουρκία συνήθιζε να χαρακτηρίζει το κουρδικό στοιχείο στο βόρειο Ιράκ «υπαρξιακή απειλή» για την επικράτειά της, σήμερα δημιουργεί κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υπέροχη φιλία με το Ιράκ. Στην πρωτεύουσα, όπου η πολιτική σκηνή δεν είναι για δειλούς, προώθησε τον σχηματισμό συμμαχίας κοσμικών κομμάτων, προκαλώντας την οργή του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλικί.

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα, πλάσαρε τον εαυτό της ως διαμετακομιστικό κόμβο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράκ προς την Ευρώπη, ενώ παράλληλα φρόντισε να καλύψει τα κενά στις διαρκώς αυξανόμενες δικές της ανάγκες.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_06/01/2011_427791

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.