Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Χάος και πάλι στην Υεμένη

Reuters, A. P.

«Θεού θέλοντος, η υπογραφή της συμφωνίας (για την αλλαγή εξουσίας στην Υεμένη) θα γίνει την Κυριακή», δήλωσε αξιωματούχος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, προδίδοντας βαθιά ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα.

Τρεις μήνες μετά την εκδήλωση των πρώτων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κι ενώ τουλάχιστον 135 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ο πρόεδρος Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ παρέδωσε όλα του τα «χαρτιά» αυτήν την εβδομάδα, αποδεχόμενος τελικά, στην πιο κατάλληλη στιγμή όπως έκρινε ο ίδιος, τη συμβιβαστική συμφωνία που του εξασφαλίζει ασυλία σε αντάλλαγμα για την άμεση αποχώρησή του από την εξουσία. Ωστόσο, μόνο ο ίδιος φαίνεται να είναι ευχαριστημένος. Οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της «ελπιδοφόρας είδησης» και η απειλή διολίσθησης της Υεμένης στο χάος, που θα επιτρέψει την κυριαρχία μαχητών της Αλ Κάιντα και άλλων, είναι μεγαλύτερη από ποτέ. «Ο κόσμος θέλει την αποχώρηση του Σαλέχ, δεν θέλει συμβιβασμό», κραύγαζαν χιλιάδες διαδηλωτές την Τετάρτη στην πρωτεύουσα Σανάα, απορρίπτοντας το σχέδιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υποστηρίχθηκε από την κυβέρνηση και από το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα. Η ορμή του πλήθους ήταν τέτοια, που κρίθηκε αναγκαία η εκ νέου επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν 190... Η μεγάλη προσέλευση στις συγκεντρώσεις τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο λιμάνι Χουντάιντα, αποδεικνύει, όπως παρατηρεί το Reuters, την ικανότητα των διαδηλωτών, κυρίως νέων, περιλαμβανομένων φοιτητών, μελών φυλών και ακτιβιστών, να πυρπολούν τις συμφωνίες, που επιτυγχάνονται με τη μεσολάβηση των άλλων κρατών του Κόλπου. «Δεν είναι σαφές εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποτελούμενα από ισλαμιστές, Αραβες εθνικιστές και αριστερούς που έμεναν επί έτη εκτός κυβέρνησης, μπορούν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, ακόμη κι αν αυτό αποφασιστεί με την υπογραφή μιας επίσημης συμφωνίας μετάβασης της εξουσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.