Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει ένα «αυστηρό σχέδιο» για τα τεστ αντοχής των πυρηνικών σταθμών του 27μελούς συνασπισμού, δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν το Μάρτιο να θέσουν τις «υψηλότερες προδιαγραφές» πυρηνικής ασφάλειας, εν μέρει υποβάλλοντας τους αντιδραστήρες σε τεστ αντοχής, ώστε να προληφθούν κρίσεις όπως αυτή που πλήττει τον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό στη Φουκουσίμα.
«Προχωρούμε καλά και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ένα αυστηρό σχέδιο για τα τεστ αντοχής», δήλωσε ο Έτινγκερ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του για μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην Ουγγαρία. «Υπό το φως των γεγονότων στην Ιαπωνία, πρέπει να έχουμε τον έλεγχο έναντι σεισμών, τσουνάμι... και πάει λέγοντας».
Τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης είναι ο ενεργειακός οδικός χάρτης της ΕΕ για το 2050 και οι εξωτερικές ενεργειακές σχέσεις της Ευρώπης, όμως οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης τα τεστ αντοχής στη διάρκεια μιας ανεπίσημης συζήτησης που θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα.
«Δεν είναι το κύριο σημείο της σημερινής ημερήσιας διάταξης, είναι μια ανεπίσημη συζήτηση κατά το γεύμα, η επίσημη συνάντηση θα είναι την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Έτινγκερ, προσθέτοντας ότι η συνάντηση των υπουργών στο Γκόντολο δεν αφορά την αποδοχή των προτάσεων του σχεδίου για τα τεστ αντοχής.
Ερωτηθείς πώς η Επιτροπή θα πείσει Γαλλία και Βρετανία, που εμφανίζονται επιφυλακτικές, να αποδεχθούν αυστηρά κριτήρια για τα τεστ αντοχής, ο Έτινγκερ δήλωσε: «Η ασφάλεια είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και πιστεύω όλα τα κράτη μέλη και όλα τα γειτονικά κράτη έχουν τα ίδια συμφέροντα».
Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ετοιμάσει συνομιλίες με ανατολικούς εταίρους για τα τέλη Μαΐου.
Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο να κλείσει οποιοσδήποτε από τους 143 αντιδραστήρες της Ευρώπης σε περίπτωση που αποτύχει στα τεστ αντοχής που θα πραγματοποιηθούν φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.