Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Θρησκευτική βία στην Αίγυπτο

Συγκρούσεις κοπτών - μουσουλμάνων

The New York Times


Πριν από μία εβδομάδα οι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ κοπτών και μουσουλμάνων έβαψαν, για ακόμα μία φορά, τους δρόμους του Kαΐρου με αίμα, παρότι έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες από την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Στα βίαια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άτομα και πυρπολήθηκαν δύο εκκλησίες. Ως φαίνεται, η απομάκρυνση του Μουμπάρακ από την εξουσία και η χαλάρωση της έντονης αστυνομικής παρουσίας στους δρόμους απελευθέρωσε ανέμους, που έδωσαν νέα ορμή στην πυρκαγιά της θρησκευτικής βίας. Για άλλη μια φορά η οικονομία της Αιγύπτου, που βασίζεται στον τουρισμό, κλυδωνίζεται, ενώ δυσχεραίνει και ο δρόμος που θα οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στις ταραχές έχασαν τη ζωή τους έξι χριστιανοί και έξι μουσουλμάνοι, και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 220 άτομα, εκ των οποίων 65 διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας με τραύματα από σφαίρες.

Στρατοδικείο

Οι Αρχές δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα. Το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά τη χώρα ανακοίνωσε ότι θα περάσουν από στρατοδικείο τουλάχιστον 190 συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ οι δημοτικές αρχές δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας στις εκκλησίες και να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις πλήθους κοντά στους ναούς. Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στο εξωτερικό, προκειμένου να προεδρεύσει έκτακτου υπουργικού συμβουλίου. Χαρακτηριστική, εξάλλου, της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα ήταν η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Αμπντέλ Αζίζ αλ Γκιντί, που τόνισε ότι η «Αίγυπτος κινδυνεύει» και δεσμεύτηκε να «επιδείξει σιδηρά γροθιά» προκειμένου να θωρακιστεί η κρατική ασφάλεια. Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες των πολύνεκρων επεισοδίων καταθέτουν ότι δεν υπήρχαν οργανωμένες ομάδες, οι οποίες προκάλεσαν το αιματοκύλισμα.

Ολα ξεκίνησαν, παραδόξως, κατά έναν θα μπορούσε κανείς να πει «ρομαντικό τρόπο», όταν κυκλοφόρησαν φήμες για την κακή έκβαση της ερωτικής σχέσης ενός μουσουλμάνου και μιας (πρώην) χριστιανής και την απαγωγή της.

Ειδικότερα, η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι ένας μουσουλμάνος, ο Γιασίμ Τααμπέτ Ανουάρ, από κάποια πόλη στις όχθες του Νείλου, έφτασε στη συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου αναζητώντας τη γυναίκα του, η οποία είχε μυστηριωδώς εξαφανιστεί από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες, η γυναίκα, προτού παντρευτεί, ήταν χριστιανή και ζούσε στην Ιμπάμπα, αλλά το 2010 ασπάστηκε το Ισλάμ. Λίγες ημέρες πριν από τα επεισόδια εξαφανίστηκε από το σπίτι της. Ο σύζυγός της θεώρησε βέβαιο ότι η γυναίκα του είχε πέσει θύμα απαγωγής και κρατείτο παρά τη θέλησή της στην εκκλησία του Αγίου Μηνά.

Οι χριστιανοί εμμένουν πως η γυναίκα δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, όπως και ότι ουδέποτε κρατήθηκε κάποιος παρά τη θέλησή του στην εκκλησία. Ωστόσο, λίγη ώρα προτού ξεσπάσουν τα αιματηρά επεισόδια, οι νεαροί χριστιανοί άνδρες κάτοικοι της γειτονιάς δέχθηκαν τηλεφωνήματα από γνωστούς, που τους προειδοποιούσαν ότι μια ομάδα «σαλάφηδων» μουσουλμάνων κινείτο απειλητικά προς τον ναό. Περίπου 500 κόπτες κατέφθασαν εκεί για να τους υπερασπιστούν Οι δύο ομάδες άρχισαν να συγκρούονται με δοκάρια, μαχαίρια, τούβλα και βόμβες μολότοφ. Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να βάλουν κάποια τάξη, αλλά τα πνεύματα είχαν ανάψει για τα καλά και η γενικευμένη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος δεν βοήθησε στην αποκατάσταση της ειρήνης.

Η ένταση ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς κόπτες ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι με την εξαφάνιση της Καμίλια Σαάτα, της συζύγου ενός κόπτη ιερέα. Πολλοί μουσουλμάνοι ισχυρίζονται ότι η γυναίκα θέλησε να ασπαστεί τη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά απήχθη από τον σύζυγό της και άλλους κόπτες, γεγονός που πυροδότησε ταραχές καθώς και βομβιστικές επιθέσεις κατά εκκλησιών ακόμη και στο Ιράκ

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_15/05/2011_442199

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.