Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ο πρώτος μήνας στο Ιράκ χωρίς αμερικανικές απώλειες



The New York Times

Για πρώτη φορά μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003 ένας ολόκληρος μήνας πέρασε χωρίς να σημειωθεί καμία απώλεια Αμερικανού στρατιώτη στη χώρα. Αυτό οφείλεται στην υποχώρηση της ιρακινής κυβέρνησης στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, που οδήγησαν στην πραγματοποίηση σειράς επιχειρήσεων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, με στόχο τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές πολιτοφυλακές.

Το γεγονός αυτό είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, καθώς τον Ιούλιο 14 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, εν μέσω εκστρατείας επιθέσεων αυτοκτονίας και δολοφονιών από σουνίτες εξτρεμιστές, που σκότωσαν εκατοντάδες Ιρακινούς και αναβίωσαν το φάσμα της εμφύλιας σύρραξης. «Η έλλειψη νεκρών Αμερικανών αυτόν τον μήνα δείχνει ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές προόδους», λέει ο συνταγματάρχης Ντάγκλας Κρίσμαν, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε τέσσερις επαρχίες του Νότιου Ιράκ. Συνολικά, 4.465 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ιράκ από το 2003, ενώ σήμερα στη χώρα παραμένουν 48.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.

Αν οι εκτιμήσεις του συνταγματάρχη Κρίσμαν αποδειχθούν σωστές και η έλλειψη θανάτων τον Αύγουστο δεν αποτέλεσε στατιστική εξαίρεση, το φαινόμενο μπορεί επίσης να αποδοθεί στις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης, με στόχο την παραμονή συγκεκριμένου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα μετά το τέλος του 2011. Αμερικανοί στρατιωτικοί και διπλωματικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το Ιράκ δεν κινήθηκε μόνο εναντίον των πολιτοφυλακών, αλλά άσκησε και απευθείας πιέσεις στην Τεχεράνη, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε ο διορισμός νέων δικαστών στον Νότο της χώρας, αλλά και η αντικατάσταση αναποτελεσματικών στρατιωτικών διοικητών.

Τον Ιούλιο, τα δύο τρίτα των αντιτρομοκρατικών αποστολών των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας είχαν ως στόχο τους τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, ενώ το ποσοστό αυτό τους πρώτους έξι μήνες του πολέμου δεν ξεπερνούσε το ένα πέμπτο του συνόλου των αποστολών. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η διπλωματική πίεση συνέβαλαν επίσης σε δραστικό περιορισμό των επιθέσεων με όλμους ή ρουκέτες εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων τον Αύγουστο, ιδιαίτερα στο Νότιο Ιράκ. Μέσα σε μία μόνο ημέρα τον Ιούλιο, βάση των ΗΠΑ στην επαρχία Μαϊζάν επλήγη 43 φορές από πυρά ρουκετών. Η κατάσταση ήταν τέτοια, που ο αμερικανικός στρατός επέλεξε να βομβαρδίζει από αέρος «στα τυφλά» την έρημο μέσα στη νύχτα, σε μία προσπάθεια να αποθαρρύνει τους πολιτοφύλακες.

Παρά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ισχύος των ένοπλων ομάδων, όμως, η Βαγδάτη συνεχίζει να αδυνατεί να εμποδίσει τις αιματηρές επιθέσεις της Αλ Κάιντα και άλλων σουνιτικών οργανώσεων. Στις 15 Αυγούστου, μέλη σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης πραγματοποίησαν σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε όλο το Ιράκ, προκαλώντας τον θάνατο 90 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 300. Καμία από τις παραπάνω επιθέσεις, όμως, δεν στόχευε Αμερικανούς.

Εκτοτε, το Ιράκ υπέστη πολλές ακόμη επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως αυτή της Κυριακής σε ισλαμικό τέμενος, που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 30 Ιρακινών πολιτών.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_02/09/2011_454617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.