Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Ξανά στο εδώλιο οι μυστικές φυλακές της CIA



ΑΠΕ, A.P.

Καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν έχει ρίξει φως στις παράνομες δραστηριότητες των μυστικών της υπηρεσιών, οι οποίες συνεργάστηκαν με τη CIA στη γιγαντιαία επιχείρηση παράνομων συλλήψεων και μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία, στα χρόνια που ακολούθησαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Αυτό τόνισε χθες ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Χάμαμπεργκ, προσθέτοντας ότι ο λεγόμενος «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είχε ως αποτέλεσμα αμέτρητα εγκλήματα εναντίον αθώων και την πλήρη καταρράκωση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επικαλούμενος σχετική έρευνα του Ελβετού γερουσιαστή, μέλους της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μαρτί, ο Χάμαμπεργκ στηλίτευσε την ευρωπαϊκή συνενοχή στις μυστικές πτήσεις της CIA, που μετέφεραν υπόπτους στο Γκουαντάναμο ή στις φυλακές αυταρχικών καθεστώτων του Τρίτου Κόσμου, όπου υφίσταντο βασανιστήρια. Αντί για διερεύνηση των καταγγελιών Μαρτί, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προτίμησαν την πλήρη συγκάλυψη, δήλωσε ο Χάμαμπεργκ.

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Σουηδίας παραπλάνησε κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία διεξήγαγε έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παραδόθηκαν στη CIA δύο Αιγύπτιοι ικέτες πολιτικού ασύλου. Οι πράκτορες της CIA τους συνέλαβαν, τους επιβίβασαν παράνομα σε αεροσκάφος και τους μετέφεραν στην Αίγυπτο, όπου βασανίστηκαν από τις υπηρεσίες του καθεστώτος Μουμπάρακ. Ο Χάμαμπεργκ επικρίνει επίσης την ΠΓΔΜ για τη συσκότιση της υπόθεσης Ελ Μάσρι, Γερμανού υπηκόου που επίσης παραδόθηκε στη CIA και μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο.

Απροσδόκητο φως στις παράνομες μεταγωγές της CIA ήρθε και από τη Νέα Υόρκη, ως αποτέλεσμα δικαστικής διαμάχης δύο αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες συμμετείχαν στην επίμαχη επιχείρηση των παράνομων μεταγωγών και διεκδικούν απλήρωτες οφειλές ύψους 874.000 δολαρίων από το αμερικανικό κράτος.

Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώνεται ότι η CIA είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο δίκτυο «μαύρων σημείων», δηλαδή μυστικών φυλακών εκτός αμερικανικού εδάφους, όπου οι ύποπτοι υφίσταντο «ενισχυμένες ανακριτικές τεχνικές». Ορισμένες από τις επίμαχες πτήσεις κατέληγαν σε αεροδρόμια τα οποία βρίσκονταν κοντά σε κάποια «μαύρα σημεία» - όπως στην Καμπούλ, την Μπανγκόκ και το Βουκουρέστι. Αλλες είχαν προορισμό πόλεις κρατών με αυταρχικά καθεστώτα, πρόθυμα να εφαρμόσουν τις μεθόδους «σωφρονισμού», που χρησιμοποιούσαν εναντίον των δικών τους αντικαθεστωτικών, στους κρατούμενους των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών, αναφέρονται το Κάιρο, το Ραμπάτ, η Δαμασκός, αλλά και η... Τρίπολη, επί καθεστώτος Καντάφι!

Η μη κυβερνητική οργάνωση Reprieve (Αναστολή), η οποία έφερε στο φως τη δικαστική διαμάχη, τονίζει ότι το πλούσιο υλικό «ρίχνει για πρώτη φορά φως στην τεράστια κυβερνητική επιχείρηση αναδιοργάνωσης των βασανιστηρίων με υπεργολάβους του εξωτερικού». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, αναγνώρισε το 2006 την ύπαρξη του δικτύου μυστικών φυλακών της CIA, ενώ το 2009 ο τότε διευθυντής της υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι η λειτουργία τους είχε πλέον τερματισθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.