Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Διαιρεμένη μεταξύ ομάδων ανταρτών είναι η Τρίπολη



The New York Times

Μαχητές από τη Ζιντάν ελέγχουν το αεροδρόμιο, ένοπλοι από τη Μισράτα ελέγχουν την κεντρική τράπεζα, το λιμάνι και το γραφείο του πρωθυπουργού, ενώ Βερβερίνοι από τη Γιαφράν ανέλαβαν την κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Μία εβδομάδα μετά την είσοδο των ανταρτών στο πάλαι ποτέ προπύργιο του συνταγματάρχη Καντάφι, τα μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας παραμένει διαιρεμένο μεταξύ ανεξάρτητων ταξιαρχιών, η κάθε μία από διαφορετικό σημείο της χώρας. Ολοένα και περισσότερες ενδείξεις διενέξεων εμφανίζονται στις τάξεις των ανταρτών, ενώ οι μέχρι στιγμής απόπειρες διορισμού ενιαίας στρατιωτικής διοίκησης δεν έχουν αντιμετωπισθεί θετικά από τους αντάρτες.

Η Λιβύη αποτελούσε παραδοσιακά χαλαρή ομοσπονδία τοπικών φυλών, μέχρι την έλευση του Μουαμάρ Καντάφι στην εξουσία. Οι αντάρτες που εισέβαλαν στην Τρίπολη πολέμησαν κάτω από διαφορετικούς διοικητές και συχνά με αλληλοσυγκρουόμενους στόχους. Παρότι η μετάβαση εξουσίας μοιάζει μέχρι στιγμής πειθαρχημένη, με ελάχιστα κρούσματα λεηλασίας και λίγη βία, η Τρίπολη έχει καταστεί το πρώτο πεδίο δοκιμών για την ικανότητα της εξέγερσης να γεφυρώσει τις διαφορές των μελών της.

Τα προβλήματα αυτά φανερώθηκαν με τον διορισμό του Αμπντελχακίμ Μπελχάτζ ως διοικητή του νεοσύστατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης. Πολλά στελέχη της ανταρτικής διοίκησης παραπονέθηκαν κατ’ ιδίαν για τον διορισμό του Μπελχάτζ, ο οποίος υπήρξε -σύμφωνα με αυτούς- επικεφαλής ισλαμικής οργάνωσης υπεύθυνης για την αντι-κανταφική εξέγερση της δεκαετίας του 1990. «Ο άνδρας αυτός είναι όργανο του Κατάρ και των κεφαλαίων τους, που χρηματοδοτούν εξτρεμιστικά όργανα σε όλη τη βόρεια Αφρική», είπε μέλος του συμβουλίου από τη δυτική Λιβύη.

Ενδείξεις νέου σχίσματος στο εσωτερικό της ανταρτικής διοίκησης εμφανίσθηκαν και την Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του συμβουλίου Μαχμούντ Τζιμπρίλ για διορισμό του στρατηγού Αλμπαρανί Σκαλ ως επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της πρωτεύουσας. Μαχητές από τη Μισράτα, που θεωρούνται οι πιο μάχιμοι μεταξύ των ανταρτών, αρνήθηκαν να αποδεχθούν τον διορισμό του στρατηγού Σκαλ, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε συνεργός στην αιματηρή κατάπνιξη της εξέγερσης στην πόλη τους από τις δυνάμεις του Καντάφι. Στη Μισράτα, περίπου 500 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον διορισμό του Σκαλ. Τη νύχτα της Τρίτης, ο Τζιμπρίλ ακύρωσε τον διορισμό του στρατηγού Σκαλ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/09/2011_454509

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.