Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδρομές των συριακών δυνάμεων στην πόλη Χάμα



ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Με άρματα μάχης εισήλθε ο στρατός στην πόλη Χάμα της Συρίας, πραγματοποιώντας επιδρομές σε κατοικίες σε αναζήτηση αντικαθεστωτικών. Οι επιδρομές έγιναν λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, στην οποία αναφέρεται ότι 88 άνθρωποι, 10 εξ αυτών παιδιά, έχουν πεθάνει σε φυλακές στη Συρία από την αρχή των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, ο ετήσιος αριθμός των θανάτων στις φυλακές της χώρας τα προηγούμενα χρόνια ήταν κατά μέσον όρο πέντε.

Η πόλη Χάμα, που έγινε θέατρο ορισμένων από τις πλέον μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Συρία, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία ο στρατός επέδραμε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Οι Αρχές της Συρίας υποστήριξαν ότι ο στρατός είχε αποχωρήσει από τη Χάμα στα μέσα Αυγούστου, όμως οι κάτοικοι έκαναν λόγο για εκ νέου ισχυρή παρουσία του στρατού. «Τανκς και στρατιωτικά λεωφορεία ήταν σταθμευμένα στην ανατολική είσοδο της Χάμα. Χιλιάδες στρατιώτες πήγαν πεζή στις συνοικίες Αλ Κουσούρ και Χαμιντίγια. Ακούγονται παντού βολές πυροβόλων», είπε ακτιβιστής στο Reuters. Και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι των εν λόγω συνοικιών ήταν αυτοί που συμμετείχαν πιο δυναμικά στις διαδηλώσεις.

Αλλοι ακτιβιστές μίλησαν για έντονη παρουσία στρατιωτών με πολυβόλα και κοντά στη συνοικία Ντιαχιρίγια, στη βόρεια είσοδο της Χάμα, πόλης 205 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Δαμασκού.

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνεται ότι η αύξηση του αριθμού των νεκρών κρατουμένων σε φυλακές της Συρίας συμπίπτει με την άγρια καταστολή που εφαρμόζει το καθεστώς Ασαντ από την έναρξη των διαδηλώσεων τον περασμένο Μάρτιο. «Οι θάνατοι κρατουμένων λαμβάνουν μαζικές διαστάσεις και αποτελούν προέκταση της περιφρόνησης της ανθρώπινης ζωής που παρατηρούμε καθημερινά στους δρόμους της Συρίας», τόνισε ο Νιλ Σάμοντς, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Συρία. Ο Σάμοντς πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν καταγγελίες για φρικτά βασανιστήρια. «Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της Συρίας καταδιώκει συστηματικά τον λαό της Συρίας», τόνισε.

Οι 88 νεκροί κρατούμενοι είναι όλοι άνδρες και παιδιά που συνελήφθησαν μετά τις διαδηλώσεις του περασμένου Μαρτίου και, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις είναι ο λόγος για τον οποίο κρατούνται. Σε τουλάχιστον 52 περιπτώσεις κρατουμένων υπάρχουν ενδείξεις ότι υπέστησαν βασανιστήρια τα οποία προκάλεσαν τον θάνατό τους. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι έχει στην κατοχή της βίντεο που αφορούν 45 περιπτώσεις κρατουμένων που βασανίστηκαν.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/09/2011_454508

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.