Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Το Πακιστάν καθησυχάζει την Κίνα για τους Ουιγούρους



Τη σύσφιγξη των σχέσεων και την εξάλειψη κάθε παρεξήγησης μεταξύ Κίνας και Πακιστάν, με αφορμή το αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Σινγιάνγκ, επεδίωξε χθες ο Πακιστανός πρόεδρος Αλί Ζαρντάρι, ευρισκόμενος στο Ουρούμκι, πρωτεύουσα του Σινγιάνγκ επ’ ευκαιρία μεγάλης εμπορικής έκθεσης. Ο κ. Ζαρντάρι συναντήθηκε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λι Κεκιάνγκ και με τον πρόεδρο του ΚΚ του Σινγιάνγκ, Ζανγκ Τσουνσιάν, και υποσχέθηκε ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Πακιστάν και Κίνας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των δυνάμεών της, σύμφωνα με τη «Λαϊκή Ημερησία», επίσημο δημοσιογραφικό όργανο του Κινεζικού ΚΚ. Ακολούθως, ο κ. Ζανγκ τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη του Πακιστάν στο θέμα της τρομοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «εχθρό της ανθρωπότητας».

«Η Κίνα και το Πακιστάν είναι πραγματικοί φίλοι που έχουν αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις μαζί και παραμένουν στρατηγικοί εταίροι που εμπνέονται από αμοιβαίο αίσθημα εμπιστοσύνης», είπε στη συνέχεια ο Κινέζος αντιπρόεδρος. Οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι άκρως σημαντικοί, καθώς η Κίνα εξάγει στο Πακιστάν πάσης φύσεως εμπορεύματα, από υλικά υποδομής έως όπλα και πυρηνικούς αντιδραστήρες. Παράλληλα, οι κάπως εύθραυστες τους τελευταίους μήνες σχέσεις του Πακιστάν με τις ΗΠΑ είχαν ως αποτέλεσμα σαφή στροφή του Ισλαμαμπάντ προς το Πεκίνο.

Εύθραυστη θεωρεί η Κίνα και την κατάσταση στο Πακιστάν, όπου η δράση ισλαμικών ομάδων συνιστά αιτία μόνιμης ανησυχίας για το Πεκίνο, λόγω και της γειτνίασης με τη γενικώς ανήσυχη επαρχία Σινγιάνγκ, μολονότι το Πακιστάν του προέδρου Ζαρντάρι στήριξε το 2009 την πολιτική που εφάρμοσε η Κίνα στην επαρχία, μετά τη μεγάλη εξέγερση των Ουιγούρων κατά των Κινέζων Χαν, που τότε πλήρωσαν φόρο αίματος με 197 νεκρούς. Ωστόσο, υπάρχει πάντα η υποψία ότι οι τουρκογενείς και μουσουλμάνοι Ουιγούροι εκπαιδεύονται σε ελεγχόμενες από τους Ταλιμπάν περιοχές του Πακιστάν και του Αφγανιστάν.

Η επίσκεψη Ζαρντάρι στο Ουρούμκι, πέρα από την εμπορική έκθεση, σκοπό είχε να κατασιγάσει αυτές ακριβώς τις ανησυχίες, καθώς τον περασμένο Ιούλιο εκδηλώθηκε επίθεση μαχητών στην πόλη Κάσγκαρ στο νότιο Σινγιάνγκ. Ενα εστιατόριο πυρπολήθηκε και έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους - 14 σκοτώθηκαν και 42 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, που επέβαλαν σκληρά μέτρα ασφαλείας στο Σινγιάνγκ. Η επίθεση αποδόθηκε σε «ισλαμιστές εξτρεμιστές». Προφανώς υπονοείται το «Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν», η κυρίως αυτονομιστική οργάνωση του Σινγιάνγκ, την οποία έχουν καταδικάσει οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ ως τρομοκρατική. Ο Χασάν Μαχσούν, αρχηγός της οργάνωσης, σκοτώθηκε το 2003 σε κοινή επιχείρηση της Κίνας και του Πακιστάν.

Εθνολογικά, πολιτισμικά και γλωσσικά πλησιέστεροι προς τις κεντρασιατικές χώρες και την Τουρκία, οι Ουιγούροι αποτελούν μόνιμη πηγή ανησυχίας για την Κίνα. «Υπάρχουν πολλοί οργισμένοι άνθρωποι εδώ» έλεγε Ουιγούρος κάτοικος στο Ουρούμκι, χθες, όπου οι Αρχές είχαν λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με τον τοπικό κομματικό ηγέτη εξουδετέρωσαν «συνωμοσία αυτονομιστών, εξτρεμιστών και τρομοκρατών εις βάρος της διεθνούς εμπορικής έκθεσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.